Kvrgusa- Ugnspannkaka med kyckling

Ugnspannkaka med kyckling på Balkans vis. En mycket lättlagad och god rätt som är väldigt populär i bla Bosnien och Albanien.Passar perfekt att servera med en syrlig sallad. Om du vill göra rätten vegetarisk kan du enkelt byta ut kycklingen mot potatisklyftor.

Ca 6 portioner
4 st kycklingklubbor
2 tsk vegeta (allkrydda som används mycket i Balkan, kan ersättas med örtsalt)
Svartpeppar
Olja till smörjning av plåt
Smeten:
5 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 st ägg
1 tsk salt
Creme fraichesås:
3 dl creme fraiche
0,5 dl mjölk

Recept på tysk ugnspannkaka med äpple hittar du HÄR!

Gör såhär:
Dela kycklingklubborna i mitten. Krydda med vegeta och svartpeppar, ställ åt sidan och förbered smeten.

Värm ugnen till 200°. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet. Vispa sedan i äggen. Pensla en långpanna eller stor ugnsform, ca 30×40 cm med olja. Häll smeten i formen. Lägg sedan kycklingen i formen. Baka mitt i ugnen i ca 45 min, tills kycklingen är färdiglagad.

Blanda creme fraiche med mjölk. Ta ut formen från ugnen och häll crème fraichesåsen över. Baka i ytterligare 5-7 min i ugnen. Ta ut från ugnen och låt svalna en stund innan servering. Servera med en syrlig sallad.

Join the Conversation

  1. Melita says:

    Så kul att du lagar mat från Bosnien! Jag är uppvuxen i Bosnien och blir väldigt glad och överraskad när någon annan lagar mat därifrån, speciellt på svenska haha!

    Jag menar absolut inget illa, och jag vet att det förekommer lokala variationer på maträtter, men i och med att jag är uppvuxen med denna rätt så känner jag till dess historia och originalet, och för att förhöja smaken ännu mer så tänkte jag ge dig lite tips! Som sagt, inget illa menat, jag tycker bara det är otroligt roligt att du försöker laga mat från så många olika kulturer :)!

    -Ägg var en råvara man sparade på förr, och därför tillsattes max ett ägg i smeten. Jag läser att du har tre, vilket ger en mer svensk ugnspannkaka, med denna ska vara stabbigare, och det är inte ovanligt att skippa ägg helt och hållet, men ett ägg räcker gott och väl.
    -Degvätskan: du skriver mjölk vilket funkar, men precis som ägg sparade man på mjölken och använde oftast hälften vatten/hälften mjölk, vilket ger en mer matig och stabbig deg. Det är heller inte ovanligt att ersätta mjölken med yoghurt, vilket ger en degigare och kladdigare konsistens, med det är en smaksak.
    -Kycklingen: Ett mycket viktigt steg missar du och det är att kycklingen ska brynas lite lätt i stekpanna med massa finhackad gul lök! Den ska inte stekas klar, utan bara få lätt yta och släppa ifrån sig köttsaft och löken ska bli glansig. Sen när du lägger kycklingen på degen ska denna köttsaft och lök hällas över kycklingbitarna. Kycklingfilé blir torrt, men urbenad kycklinglår är saftigt och gott att använda! Annars är kycklingbitar med ben i bäst att använda, precis som du gör!
    -VIKTIGT! Detta är mycket viktigt för att få den rätta konsistensen på degen. Innan degen hälls i formen, ska formen penslas med olja och sättas in i ugnen och bli het. Sedan häller man i degen och det ska liksom pysa när du häller i den. På så sätt får man den rätta knapriga botten eftersom degen börjar tillagas underifrån. Därefter gör man precis som du och lägger på kycklingen.
    -I creme fraiche-såsen du häller på ska det vara vitlök! Detta ger den karaktäristiska smaken och är verkligen pricken över i.

    Nu vill jag tipsa om andra variationer på denna rätt!
    -Coravi burek! Coravi betyder blind, och burek är bosnisk köttfärspaj (pita du vet). Gör degen på samma sätt som jag beskrev ovan, men istället för kycklingbitar klickar du över rå köttfärs som du smaksatt med salt, peppar, vegeta och finhackad gul lök. Grädda på samma sätt och använda samma creme fraiche-sås! Det smakar väldigt likt burek, vilket är anledningen till att rätten heter burek. Att den heter coravi (blind) kommer från att man blint, eller random som vi idag kanske säger haha, klickar ut köttfärsklickar över degen. Det kommer också från att man förr sparade på köttfärs som råvara och använde ytterst lite för en stor plåt deg, och man fick “leta” efter köttbitarna som knappt fanns haha, och därför kallade den för blind.
    -Kljukusa! Detta är den vegetariska varianten som är SJUKT god haha! Alla mina svenska vänner som jag bjudit på denna rätt har ätit tills de storknade haha. Du gör degen på samma sätt, men använd 50/50 vatten/mjölk som degvätska, och max 1 ägg. Sen värmer du en plåt med olja i ugnen och häller därefter ut smeten i den varma plåten-den ska vara riktigt tunn! Grädda klart och låt svalna en aning, och sedan river/skär du degen i små bitar, typ lika stora som halva våffelhjärtan. Dessa små degbitarna lägger du i en djup ugnsform och varvar med creme fraiche-såsen som du smaksatt med MASSA riven vitlök-det är viktigt för det är det som gör hela rätten så gudomlig! Degbitarna ska vara riktigt dränkta i denna sås haha. Sen stoppar du in det i ugnen på svag värme, typ 50-100 grader kanske, i ca 10-20 min, tills det gottat ihop sig lite och degbitarna sugit åt sig av såsen. Servera med en fräsch sallad och NJUT! Byt gärna ut ett par dl av vetemjölet till grahamsmjöl! Det blir knaprigare och inte lika smetigt.

    Jag hoppas du inte tog illa upp! Jag menade bara att vara vänlig och ge dig tips, precis som du tipsar oss läsare! Tack för en superbra blogg med massa bra recept jag ofta använder!

    1. Amina says:

      Menar heller verkligen ingenting illa men ingen av er gör ju kvrgusa, det är absolut ingen vitlök i den. Det du pratar om är kljukusa och innehåller inget kött alls.
      Länken nedan är en riktig kvrgusa, alltså ingen creme fraich utan endast grädde.
      https://www.coolinarika.com/recept/kozaracka-kvrgusa-moje-nane-1be47bce-63c4-11eb-82de-0242ac120017

      1. Vem är du att säga att det är kljukusa Melita snackar om?
        Kvrgusa kan visst ha creme fraiche, eller är din ide av kvrgusa den enda rätta, eller?
        Härnäst ska du väl säga att äkta sarma fylls med rått kött och okokt ris och om man steker köket först så är det ingen äkta sarma?

  2. Anonym says:

    Har gjort kvrgusa just på ditt sätt å det är såååå gott!!! Tack!!!

  3. Har också anpassat mim gvrgusa efter ditt recept. Super gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close