Frasiga och läckra smördegspajer fyllda med äpple och kanel. ÅH va dom är goda! Baka dem enkelt på ett kick med färdig smördeg. Himmelskt goda att serveras med vaniljsås eller glass!
10 portioner
10 st smördegsplattor, ca 12x 12 cm (det finns färdigkavlade fyrkanter i frysdisken i de flesta matvarubutiker)
4-5 st äpplen
1,5 dl brunt farinsocker eller muscovadosocker
25 g smör
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl
2 msk citronsaft från färsk citron eller vatten
Pensling:
Ägg
Strösocker
Gör såhär:
Skala äpplena, kärna ur och hacka i små tärningar. Hetta upp smör i en stekpanna och vänd i äppeltärningarna. Strö över farinsocker och stek under omrörning tills äpplena mjuknar, ca 2-3 min. Tillsätt kanel och vaniljsocker, stek i 2-3 min till. Späd ut majsstärkelse eller potatismjöl med vatten eller citron i ett litet glas. Häll över äpplena och rör om ordentligt. Låt fyllningen sjuda i 1 min under omrörning. Stäng av värmen och låt fyllningen svalna.
Värm ugnen till 200°. Täck en plåt med bakplåtspapper. Lägg ca 2 matskedar äppelfyllning på en smördegsplatta, vik ihop till en triangel och nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Lägg på plåten. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker. Baka mitt i ugnen i ca 12-15 min. Se till att de blir helt genomgräddade så smördegen blir frasig och god. Servera dem kalla eller varma med vaniljsås eller glass.
De här är så fantastiskt goda och lätta att baka. Bra att ha några i frysen.
Fryser du dessa innan du gräddar dem eller efter?
Kan man baka dessa dagen innan och förvara i kylen?
Detta recept ser fantastiskt ut! Äpplen och kanel är en oslagbar kombination. Jag längtar efter att prova detta smördegspajrecept! Tack för inspirationen, Zeina!