Llapingachos-Ecuadorianska potatisbullar med jordnötssås & tomatsallad

Ecuadorianska potatisbullar fyllda med ost, serverade med jordnötssås och en fräsch tomatsallad. Llapingachos är lika ljuvliga att njuta av varma som kalla så du kan absolut ta med dessa på picknicken och njuta. Traditionellt har man Achiote-pasta, som är en latinamerikansk kryddmix, i potatisbullarna. Kryddmixen är god, smakrik och ger en fin färg till maten. Den kan dock vara svår att få tag på och därför har jag gett paprikapulver som förslag som ersättning. Ja, jag vet att det är långt ifrån samma sak, den ger mest en fin färg och lite smak av paprika i potatisbullarna. Gott det med!

Ca 16 st potatisbullar
1,2 kg mjölig potatis
1 gul lök
Ca 100 g riven ost
1 msk achiotepasta (latinamerikansk kryddpasta) eller 2,5 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Jordnötssås:
1 dl jordnötssmör (Creamy inte chrunchy)
2 dl mjölk eller vatten
2 salladslökar (1 gul lök funkar också bra)
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 msk achiotepasta eller 2,5 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Tomatsallad-recept HÄR!
Lime och koriander

Gör såhär:
Skala potatisarna och hacka i kuber. Koka upp mjuka i en kastrull, sila av och mosa potatisarna tills du får en potatismos.

Hacka lök i små tärningar och stek i olja tills löken får färg. Tillsätt achiotepasta eller paprikapulver och stek lite till. Vänd ner löken i potatismoset, tillsätt salt och svartpeppar, blanda noga till en smet. Låt smeten kallna helt.

Ta en klump potatismos och forma till en boll, platta ut bollen och lägg riven ost mitt i potatissmeten och stäng ihop potatissmeten och forma en potatisbulle. Lägg på en bricka med bakplåtspapper. Ställ i kylen i ca 20 min (eller längre) för att de ska stelna.

Hetta upp en stekpanna med ytterst lite rapsolja, du ska bara pensla stekpannan med lite olja. Om du har för mycket olja kommer potatisbullarna att falla isär under stekning. Oljan har du bara på ytan av stekpannan för att lättare vända på potatisbullarna och slippa att dom fastnar. Stek på medelhög värme ca 3 min på varje sida. Garnera med koriander och pressa gärna lime över vid servering. Servera varma eller kalla och njut!

Jordnötssåsen: Mixa jordnötssmör med mjölk eller vatten till en slät och rinning smet. Tillsätt eventuellt mer vätska om smeten känns för tjock. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en kastrull, stek lök och vitlök under omrörning tills de mjuknar. Tillsätt achiotepasta eller paprikapulver och stek lite till. Häll över jordnötssmeten, tillsätt spiskummin, smaka av med salt och svartpeppar. Koka upp under omrörning och låt såsen sjuda utan lock i ca 10 min. Servera med potatisbullarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close