Luumupiirakka-Finsk plommonpaj

Finsk plommonpaj! Så enkel att baka och så himla god! Traditionellt gör man denna paj med blåbär men var bara tvungen att testa med plommon som växer på träden just nu. Blev en fullträff!


10 port

100 g rumsvarmt smör

1 dl socker

Zest från 1 citron

1 ägg

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
Ca 14 st små plommon

3 dl creme fraiche, gräddfil eller kvarg

2 ägg

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker 


Gör såhär:

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Mixa eller vispa ihop rumsvarmt smör med socker tills smöret blir fluffigt. Tillsätt zest från 1 citron, ägg och mixa snabbt. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, blanda snabbt ihop till en lös deg. Tryck ut degen i en pajform, 32 cm. Dela plommon i mitten och ta bort kärnan. Fördela alla plommon i pajformen.

Blanda ihop creme fraiche, socker, ägg, och vaniljsocker till en smet. Häll smeten över plommonen och baka mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut från ugnen, låt kallna och servera!

Join the Conversation

  1. Milla says:

    I Finland bakar vi den här pajen med vilka bär eller frukter som helst. Jättegod!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close