Finsk plommonpaj! Så enkel att baka och så himla god! Traditionellt gör man denna paj med blåbär men var bara tvungen att testa med plommon som växer på träden just nu. Blev en fullträff!
10 port
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
Zest från 1 citron
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
Ca 14 st små plommon
3 dl creme fraiche, gräddfil eller kvarg
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Mixa eller vispa ihop rumsvarmt smör med socker tills smöret blir fluffigt. Tillsätt zest från 1 citron, ägg och mixa snabbt. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, blanda snabbt ihop till en lös deg. Tryck ut degen i en pajform, 32 cm. Dela plommon i mitten och ta bort kärnan. Fördela alla plommon i pajformen.
Blanda ihop creme fraiche, socker, ägg, och vaniljsocker till en smet. Häll smeten över plommonen och baka mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut från ugnen, låt kallna och servera!
I Finland bakar vi den här pajen med vilka bär eller frukter som helst. Jättegod!