Mustig mexikansk gryta med svarta bönor. Matig, mättande och riktigt smarrig! Servera med ris, pressa lime över, toppa med koriander, gräddfil eller havrefraiche och njut till middag.
4-6 port
3 får svarta bönor (á 400 g, läs tips nedan)
1 gul lök
1 färsk jalapeño
4-5 st vitlöksklyftor
1 grön paprika
3 msk tomatpuré
2 frp krossad tomat (á 400 g)
1 msk chipotlepasta eller 2 tsk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 tsk spiskummin
2 st lagerblad
1 msk kakao
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Ris, nachochips, lime, gräddfil/havrefraiche, koriander, rädisor, jalapeño
TIPS! Bönorna ska bara rinna av lite snabbt utan att sköljas. Spadet från bönorna gör chilin krämig i konsistensen.
Gör såhär:
Hacka lök och paprika i tärningar. Finhacka vitlök och jalapeno. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök, jalapeno och stek lite till. Tillsätt tomatpuré, chipotlepasta, spiskummin, oregano och stek lite snabbt. Vänd i bönorna och fräs allting under omrörning.
Blanda i krossad tomat, lagerblad, kakao, salt och svartpeppar. Låt grytan puttra under lock på medelhög värme i ca 20-30 min. Mosa bönorna lite slarvigt med potatisstöt och låt puttra lite till. Späd eventuellt ut med vatten om grytan känns för tjock. Pressa lime över och toppa med koriander vid servering.