Mexikansk chili med svarta bönor

Mustig mexikansk gryta med svarta bönor. Matig, mättande och riktigt smarrig! Servera med ris, pressa lime över, toppa med koriander, gräddfil eller havrefraiche och njut till middag.

4-6 port
3 får svarta bönor (á 400 g, läs tips nedan)
1 gul lök
1 färsk jalapeño
4-5 st vitlöksklyftor
1 grön paprika
3 msk tomatpuré
2 frp krossad tomat (á 400 g)
1 msk chipotlepasta eller 2 tsk rökt paprikapulver
1 msk torkad oregano
2 tsk spiskummin
2 st lagerblad
1 msk kakao
Salt & svartpeppar
Rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Ris, nachochips, lime, gräddfil/havrefraiche, koriander, rädisor, jalapeño

TIPS! Bönorna ska bara rinna av lite snabbt utan att sköljas. Spadet från bönorna gör chilin krämig i konsistensen.

Gör såhär:
Hacka lök och paprika i tärningar. Finhacka vitlök och jalapeno. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök, jalapeno och stek lite till. Tillsätt tomatpuré, chipotlepasta, spiskummin, oregano och stek lite snabbt. Vänd i bönorna och fräs allting under omrörning.

Blanda i krossad tomat, lagerblad, kakao, salt och svartpeppar. Låt grytan puttra under lock på medelhög värme i ca 20-30 min. Mosa bönorna lite slarvigt med potatisstöt och låt puttra lite till. Späd eventuellt ut med vatten om grytan känns för tjock. Pressa lime över och toppa med koriander vid servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close