Panzanella- Toscansk tomatsallad med bröd

Panzanella är en toscansk tomatsallad med bröd. En perfekt sallad att göra på somrarna när tomaterna är som godast. Du kan variera din sallad genom att ha i allt från oliver, rödlök, vitlök, kapris, parmesanost eller nåt annat gott som du tycker om. Jag gör min sallad simpel med mycket tomater och en läcker vinägrett. Panzanella är ett gott tillbehör till maten eller som en lätt lunch. På bilden nedan har jag serverat min sallad med krämig potatisgratäng och örtkryddade kycklingklubbor.  
panzanella
6 portioner panzanella
300 g dagsgammalt bröd (gärna lant- eller ciabattabröd)
2-3 msk olivolja att steka brödet med
500 g tomater (gärna olika sorters cocktailtomater)
0,5 gurka
1 röd paprika
1 bunte färsk basilika
0,5 rödlök (jag gör min sallad utan lök)
Vinägrett:
0,5 tsk dijonsenap
0,5 dl olivolja
4 msk balsamvinäger
Salt & peppar
TIPS! Om du gillar vitlök kan du tillsätta lite i vinägretten. Rödlök passar också i salladen men jag gjorde min mild utan lök.

Gör såhär:
Dela brödet i bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödet tills den blir gyllene och knaprig. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda alla ingredienser till vinägretten och ställ åt sidan. Hacka alla grönsaker och basilikan. Blanda sedan ihop alla ingredienser förutom brödet och låt salladen gott sig en stund, ca 15 min, innan servering. Vänd sedan i brödet och servera.
panzanella-2panzanella-5

Join the Conversation

  1. Hej
    Jag tycker är alla maten är bra.Ni är så duktig , att baka

    1. Zeina Author says:

      Tack så hjärtligt 🙂

  2. Helene Persson says:

    När min inspiration tryter … Är det allt som oftas Bästaste Zeina ” som blir räddaren . Som Tex idag då jag vill göra en enkel god och fräsch sallad …/ Muchos Gracias Bästaste Zeina för dina fina recept .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close