Salted caramel baklava

Lyssna på det här! Frasig baklava fylld med valnötter, kanel, penslad med massa smör, toppad med kolasås, flingsalt, glass och ännu mer kolasås. Ja men ni hör! Drömgod baklava med extra allt.

6 st baklava
12 st ark filodeg (ca 250 g)
300 g nötter (använd valfri sort, jag tog valnötter)
150 g smör
1,5 tsk kanel
Caramelsås:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl brunt farin strö
0,5 tsk vaniljsocker
Garnering:
Flingsalt
Servering:
Glass

Gör såhär:
Börja med kolasåsen. Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp under omrörning i ca 5-7 minuter, tills såsen tjocknar och blir trögflytande. Låt såsen svalna. Lägg sedan i en burk med lock.

Hacka nötterna fint och blanda med kanel. Smält smör och blanda 50 g smält smör med nötterna. Resten av smöret ska du pensla baklavan med.

Värm ugnen till 225°, över och under värme. Pensla ett ark filodeg med smör, lägg ett till ark filodeg över och pensla med smör. Lägg nötter längs kanten på långsida och rulla ihop till en lång rulle. Rulla sedan ihop den som en ”kanelbulle” och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt att göra samma sak med resten av filodegen och fyllningen. Pensla snurrorna med lite smör. Grädda gyllene och frasiga mitt i ugnen i ca 12-15 min.

Ringla kolasås över baklavan när den är helt nybakad och varm. Låt suga åt sig lite av kolasåsen. Toppa med flingsalt, glass, lite mer kolasås och servera direkt! Mums!

Join the Conversation

  1. Carl BW says:

    Hej Zeina! Funkar dessa att äta dagen efter och kanske värma lite snabbt i mikrovågsugnen? Tänkte laga till jobbet, bjuda på dessa härliga kringlor!

    Allt gott! Du är bäst på det här med mat! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close