Är shakshuka en av världens mest populära äggrätter? Jag tror faktiskt det och jag är inte ett dugg förvånad om det verkligen är så. Det är för mig en av de godaste äggrätter jag har smakat. En fantastisk brunchrätt som också passar strålande att serveras som en hel måltid!
4 portioner
1 gul lök
1 grön paprika eller 4 st sivri
2 vitlöksklyftor
1 st chili eller2 tsk chilipulver (om du gillar hetta, annars uteslut eller ersätt med paprikapulver)
4-5 färska tomater eller 1 frp krossad tomat (á 400 g)
4-5 st ägg
1 msk tomatpuré (om du använder färska tomater)
1 tsk spiskummin
Salt & peppar
Raps- eller olivolja till stekning
Serveringsförslag:
Bröd
Gör såhär:
Hacka lök, tomat och paprika tärningar. Hacka chili och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken glansig. Vänd i paprika och chili. Stek lite till under omrörning. Vänd i tomat och tomatpuré, stek under omrörning. Krydda med salt, peppar och spiskummin. Låt såsen sjuda långsamt i ca 10-15 min under lock.
Gör 4-5 gropar i såsen och kläck försiktigt i äggen. Låt stekas långsamt tills äggen stelnar. Lägg ett lock på stekpannan så stelnar äggen snabbare. Du kan även röra runt allting så får du äggröra istället. Strö lite salt och peppar på äggen. Servera med bröd.