Lahmacun är en turkisk favoritpizza med kryddig köttfärsfyllning. Jag testade att göra en twist på den klassiska lahmacun, jag skippade köttet och fyllde dem istället med en smakrik grönsaksblandning. Oh my, oh my så goda dom blev!! Hela familjen blev helt lyriska när dom fick sätta tänderna i dessa, sju stycken lahmacun gick åt i ett nafs. Du måste testa dessa, galet goda!
6-7 st lahmacun
Degen:
3 dl ljummet vatten
20 g färsk jäst (lite mindre än en halv jäst) eller 2 tsk torrjäst
2 msk rapsolja
Ca 9 dl vetemjöl special (vanlig mjöl funkar också bra)
1 tsk salt
1 tsk socker
Fyllningen:
3 st lökar (gula eller röda funkar bra)
2 msk tomatpuré
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré och 1 msk paprikapulver)
2 st sivri (turkisk paprika) eller 1 vanlig grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
1-2 st chili (om du gillar hetta)
0,5 dl olivolja
Salt & peppar
1 msk granataäppelsirap (ger en fräsch syrlig smak, kan dock uteslutas)
Gör såhär:
Rör ut jästen med ljummet vatten, blanda sedan i oljan. Tillsätt övriga ingredienser till degen och knåda ordentligt. Tillsätt så mycket mjöl du behöver för att få en smidig och lättarbetad deg. Täck med plastpåse och låt jäsa i 45 min i rumstemperatur. Du kan även göra degen timmar innan du ska göra pizzan, den håller sig bra i kylen upp till 10 timmar.
Hacka löken i tärningar. Hetta upp 0,5 dl olivolja och stek löken glansig. Den ska inte stekas för hårt eller få färg. Krydda lägen med salt, vänd i tomat- och paprikapuré. Stek lite till. Stäng av värmen och låt svalna.
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med den stekta löken. Smaksätt med granatäppelsirap, salt & peppar. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ut 6-7 bollar, täck dem med en bakduk och låt vila i 10 min.
Värm ugnen till 225°, lägg bakpapper på en plåt.Om grönsaksblandningen känns för vattnig kan du låta den snabbt rinna av i en sil. Kavla ut en boll på mjölat bakbord tunnt (tunnare än en pizza). Kavla den rund eller oval. Lyft över degplattan på plåten. Lägg några matskedar grönsaksröra på degen, och platta ut det med handen eller undersidan av en sked. Du kan vika in kanterna och nypa änderna ordentligt (se bild) eller behålla pizzan rund/oval.
Grädda pizzan på nedre falsen av ugnen (sista gallret nedifrån). För att se om pizzan är färdiggräddad lyfter du på den med en stekspade och ser om den fått en fin färg undertill, det tar ca 10 min. Servera gärna med grönsaker bredvid.
Mein Tipp, Feingehackte Walnüsse anrösten und in den Gemüsebelag geben.
Viele Grüße,
Jesse-Gabriel