Spröda havrekakor med choklad och russin. Åh de är så goda, bästa fikat med ett glas mjölk. Den svenska versionen på de amerikanska cookies. Barnsligt goda.
20151107_125923-01

Ca 50-60 havrekakor
250 g smör
2,5 dl socker
2 äggulor
3 dl havregryn
100 g choklad (mjölk- eller mörk choklad)
1,5 dl russin (kan uteslutas)
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat (kan ersättas med bakpulver)

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Värm smöret snabbt i micron några sekunder tills den mjuknar. Den ska inte smälta, bara bli rumsvarm. Vispa socker och smör pösigt 1 min med elvisp. Tillsätt äggulorna och vispa lite till. Vänd i choklad, russin och havregrynen. Blanda vetemjöl, bikarbonat och vanilj socker i en seperat bunke. Sikta sedan ner i smöret.

Blanda allting snabbt, överarbeta inte degen mer än nödvändigt. Kakorna blir spröda och fina om degen inte knådas för länge. Rulla degen till små bollar och lägg dom på en plåt med bakpapper. Platta till bollarna lite, de kommer att flyta ut lite på plåten. Baka mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt kallna helt på plåten. Förvara i kakburk, de håller sig i ca 1 månad.
Fotor_144691223964641Fotor_144691231333218Fotor_144691238483645Fotor_144691246369747Fotor_144691254190747Fotor_14469125928826920151107_130131-0120151107_125938-01

Kopiera