Saftiga spanska köttbullar i en god tomatsås. Läckra att servera med en bit bröd, på tapasbuffen eller som en hel måltid med ris. Jag föredrar att tillaga köttbullarna i ugnen men det funkar lika bra att steka dom förstås.
6 portioner
Köttbullarna:
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
1 ägg
3/4 dl ströbröd
1 msk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
Salt & svartpeppar
Olivolja
Såsen:
4 frp konserverade körsbärstomater (á 400 g, kan ersättas med krossad tomat)
1-2 st torkade chipotlechili (ger en god rökig smak, kan ersättas med rökt paprikapulver)
1 msk paprikapulver
1 kanelstång
2 st lagerblad
2-3 st vitlöksklyftor
Olivolja till steking
Salt och svartpeppar
Gör såhär:
Värm ugnen 225°, över och undervärme. Börja med köttbullarna. Finhacka, riv eller mixa löken fint. Finhacka persiljan och riv vitlöken. Lägg färs, lök, vitlök, persilja, ägg, ströbröd, paprikapulver, rökt paprikapulver, salt och svartpeppar i en bunke. Blanda ihop alla ingredienser noga. Rulla köttbullarna och lägg på en plåt. Ringla olivolja över och tillaga mitt i ugnen i ca 12-15 min. Du kan även steka köttbullarna i en stekpanna. Lägg köttbullarna åt sidan.
Tomatsåsen. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller en gryta. Fräs chipotlechili, paprikapulver, kanel och lagerblad under omrörning på medelhög värme. Vänd i tomaterna, riven vitlök och fräs lite till under omrörning. Låt såsen puttra under lock i 20-25 min. Tillsätt eventuellt vatten om såsen känns för tjock.
Vänd ner köttbullarna och all sky som runnit från dom i tomatsåsen. Blanda försiktigt, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra i 10-15 min till. Servera med allt från bröd, ris, potatis till pasta.
Gud så gott! Körde Linderödssvin- och getfärs 50/50. Kommer absolut göras igen!
Hej! Menar du verkligen 4 förpackningar tomatkross a 400gram? Alltså 1.6 kg tomat?