Ash reshte är en persisk nudelsoppa full med nyttigheter och smaker. Det är många olika ingredienser i soppan, en blandning av färska örter, bönor, linser, lök och vitlök. Vid servering toppas den med kashk och karamelliserad lök. Ljuvlig! Ash reshte är en av de mest populära rätter i det persiska köket.
6 portioner ash reshte
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
160 g färsk persilja (1 liten bunt)
160 g färsk koriander
200 g färsk spenat
1 purjolök (endast den gröna delen av purjolöken)
400 g kokta kidneybönor
400 g kokta kikärtor
1 dl gröna linser
100 g reshte (persiska nudlar, läs tips nedan)
2 tsk gurkmeja
Olja till stekning
1,5 liter vatten
Salt eller grönsaksbuljongtärning
Peppar
Garnering:
2 gula lökar
2 msk torkad mynta
Kashk (persisk yoghurtsås, kan ersättas med naturell yoghurt eller gräddfil)
TIPS! Reshtenudlar hittar du främst i orientaliska livsmedelsbutiker. Om du inte hittar det kan du ersätta dem med spaghetti.
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök. Skölj alla örter ordentligt och hacka dem, låt rinna av i en sil. Hetta upp olja i en rymlig gryta. Stek löken tills den mjuknar och får färg. Tillsätt vitlök och stek lite till under omrörning. Vänd i kikärtor, kidneybönor och gröna linser. Krydda med gurkmeja och fräs allting några sekunder.
Häll persilja, koriander, spenat, purjolök och fräs allting ytterligare i 1 min. Krydda med salt/buljong, peppar och tillsätt 1,5 liter hett vatten. Låt koka upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i ca 30 min. Rör om i grytan med jämna mellanrum. När linserna och örterna är mjuka kan du vända i nudlarna. Rör om, och låt sjuda i ytterligare 10-15 min.
Om grytan känns för vattnig kan du göra en redning på 1 msk mjöl eller majstärkelse utspädd med 1 dl vatten, häll ner det i soppan under omrörning. Om soppan känns för torr kan du tillsätta mer vatten och låta allting puttra lite till.
Under tiden soppan puttrar kan du förbereda garneringen. Hacka lök i strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken under omrörning tills den får färg och blir karamelliserad. Smaksätt löken med mynta, stek några sekunder under omrörning. Häll upp soppan i en tallrik, toppa med kashk/yoghurt och karamelliserad lök. Servera!
Tack för recept, blev supergott! Kommer göras många fler gånger
Hej, kan man använda fryst persilja och koriander? Hur mycket ska man isåfall använda?
Det saknas mynta i receptet! Måste finnas, annars smakar det inte som det ska!
Hej!
Har köpt torkade ash reshte örterna. Hur ska man tänka med receptet då?
Tack på förhand!