Baklavakrans

Läcker vetekrans med smak av baklava. Lika smarrigt som det låter. Saftigt, kladdigt och frasigt. Inte så svår att baka heller. Om du hellre vill baka baklavasemlan hittar du recept HÄR!

Ca 12 bitar
Degen:

75 g rumsvarmt smör, ej smält
2,5 dl ljummen mjölk
20 g  färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk stötta kardemummakärnor (kan uteslutas)
Ca 7-8 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
Ca 3 msk socker
Ca 1,5 dl finhackade nötter (mixa fritt efter smak, jag tog pistage och valnötter)
Pensling:
Uppvispat ägg
Garnering:
Ca 2 msk sirap till pensling
Ca 2 msk finhackade nötter

Se hur jag gör kransen steg för steg i ett klipp på Instagram

Gör såhärSmula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt, vaniljsocker och eventuellt kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme. 

Häll ut degen på på mjölat bakbord och kavla ut till en avlång platta, ca 35×40 cm. Bred rumsvarmt smör på hela degplattan, strö socker och nötter över. Rulla från långsidan till en lång rulle. Della rullen på längden. Fläta ihop delarna och forma till en krans. Lägg i en springform klädd med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200° (över och undervärme). Pensla kransen med ägg. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut från ugnen, pensla med sirap, garnera med nötter och låt svalna en stund innan servering.

Join the Conversation

  1. Hej Zeina, ska prova denna recept idag, tänkte bara påpeka att saltet är nämnd i receptet men finns inte bland ingredienserna 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close