En söt och härligt kladdig banankaka med dadlar, kanel, nötter och kolasås. Muscovado sockret och sirapen i smeten ger den en kolasmak. En annorlunda kaka att bjuda på till fikat när man vill impa på gästerna.
Recept
150 g smör
4 dl vetemjölspecial (vanlig mjöl funkar också men vetemjölspecial ger en luftigare kaka)
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl ljus muscovado socker
3 msk ljus sirap
2 mogna bananer
10 st dadlar
50 g valnötter
Kolasås
2 msk kolasås
25 g smör
1 msk grädde (40%)
50 g valnötter
Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform. Kärna ur dadlarna och hacka dem i små bitar, mosa bananerna och hacka även valnötterna.
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och muscvado socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke och sikta ner det över äggblandningen. Tillsätt smör och vänd försiktigt. Häll sedan i sirap, dadlar, valnötter och bananerna, blanda ordentligt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 min. Låt kakan svalna i 15 min i formen innan du vänder på den.
Kolasåsen
Lägg alla ingredienser till såsen i en liten kastrull, koka upp under omrörning och låt sedan puttra i ca 1 min tills den tjocknar. Du behöver inte blanda när den puttrar men se till att den inte bränns vid. När såsen svalnat blandar du i hackade valnötter. Vänd kakan på ett fat, låt svalna först och skeda sedan över kolasåsen.
Låt gärna stå en stund innan servering, går bra att förvara i rumstemperatur eller i kylen.