Visst låter “bang bang kyckling” ganska läckert? Det är namnet på denna sichuanska rätt. Kokt kyckling bankas tunt med en träkavel och fördelas sedan i strimlor, därav av namnet “bang bang”. Fantastiskt god rätt med mycket smak, kycklingstrimlorna vänds i en smarrig marinad och serveras med tunt strimlad gurka och salladslök. Passar perfekt att servers med ris eller nudlar.
4 portioner
Buljongen:
900 g kycklingfilé
1 bit ingefära (ca 1 cm)
2-3 salladslökar
5 st sichauanpepparkorn
2 st kycklingbuljontärningar eller ca 2 msk fond
Marinad:
0,5 dl ljus kinesisk soja (ljus japansk soja funkar också)
2 tsk sesamolja
2 msk vinäger
1-2 msk chiliolja (kan ersättas med sambal oelek)
3 msk rostade sesamfrön
5 st mortlade sichauanpepparkorn
1 msk rörsocker
1 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 dl kycklingbuljong (från kycklingens kokvatten)
Grönsaker:
1,5 gurka
2 st salladslökar
Gör såhär:
Lägg kyckling i en gryta med vatten, tillsätt grovt hackade salladslökar, tunt skivad ingefära, buljong och sichauanpeppar. Koka upp, skumma av och låt sedan sjuda långsamt tills kycklingen är helt genomkokt, ca 12 min. Stäng av värmen och låt kycklingen vila i buljongen i ca 10 min. Under tiden kan du hacka gurkan i fina stavar och salladslöken i strimlor. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden.
Banka eller finfördela kycklingen i strimlor. Blanda ihop kycklingen med marinaden. Vänd sedan i gurkan, lägg upp på ett fat och toppa med salladslök. Servera ljummen eller kall som en sallad eller hel måltid med ris eller nudlar.
Det låter supergott! Jag undrar vad du använder för vinäger?
Risvinäger såklart
Det ska vara svart Chinkiangvinäger till denna och väldigt många rätter från Sichuan. Väl värt att köpa en flaska
Fantastiskt recept- en ny favorit för hela familjen! @anonym: jag använde balsamvinäger i brist på annat och det funkade!
Jättegott och lätt att laga. Vi åt med nudlar och tycker att det var precis lagom hetta.
sd
Det var inte meningen, jag lagade denna rätt också. Var jättegott, Zeina 🙂