Chu chee fisk- Thailändsk gryta med lax

Enkel och fantastiskt god thailändsk gryta som jag lärde mig på en matlagningskurs av den thailändska stjärnkocken Ian Kittichai. Jag fick en inbjudan till kursen av Thailändska turistbyrån Tourism Authority of Thailand. Det var riktigt kul och lärorikt, jag lärde mig laga goda thailändska maträtter. Jag kommer att dela med mig recept på allt, först ut kommer recept på chu chee fisk. Enkel och smakrik gryta som du slänger ihop på nolltid med få ingredienser. 

Ian Kittichai

2 portioner
300 g laxfilé (vit fisk passar också bra, som tex torskfilé)
Ca 2-3 msk röd currypasta (justera mängd efter smak, röd curry är ganska stark i smaken)
3 msk matolja
200 g kokosmjölk
Ca 1 msk fisksås (justera mängd efter smak)
1-2 msk palmsocker (kan ersättas med råsocker)
Ca 3-4 st limeblad mycket tunt strimlad (kan ersättas med färsk basilika)
En färsk chili tunt strimlad
TIPS! Det är en smaksak hur mycket röd curry, fisksås och palmsocker du har i såsen. Den röda curryn ger hetta, fiskåsen ger sälta och palmsocker sötma. Justera mäng efter smak tills du får en bra balans i smakerna.
Servering:
Jasminris

Gör såhär:
Hetta upp olja och stek currypastan under omrörning på medelvärme i ca 3-4 min. Tillsätt kokosmjölk och låt såsen koka upp. Smaksätt med fisksås, palmsocker och låt såsen koka på medelvärme i 10-15 min.

Stek laxfilerna i olja tills den får färg på båda sidor och blir genomstekta, stek inte fisken mer än nödvändigt för att behålla den saftig. Lägg laxen i currysåsen, låt sjuda 1 min. Lägg upp på tallrik och garnera med mycket tunt skivade limeblad eller basilika och chili. Servera med ris.    

Join the Conversation

 1. Hej! Vilket märke på currypasta använder du? Skulle du kunna skicka en bild?

  Har beställt din bok, cant wait. =)

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Jag använder en thailändsk variant, märket heter “Mae ploy”.
   Hoppas att du kommer att gilla boken. Kram /Zeina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close