Blomkålsgratäng är gott att servera som en hel rätt med sallad eller som tillbehör till grillat. Det blir en krämig gratäng med smak av ost, mumsigt. Vill du göra gratängen lite “matigare” kan du blanda i knaperstekt bacon.
6 portioner blomkålsgratäng
2 st färska blomkålshuvuden eller 1 kg djupfryst blomkål
1/2 purjolök
250 g riven ost
4 dl mjölk
2 dl grädde (valfri fetthalt, gärna hög fetthalt för krämig gratäng)
3 msk mjöl
1 grönsaksbuljongtärning eller salt
Svartpeppar
TIPS! Du tillsätta knaperstekt bacon i gratängen och servera den med sallad. Du kan även smaksätta den med vitlök eller torkade örter som tex rosmarin och timjan.
Gör såhär:
Strimla purjolöken och ställ åt sidan. Dela blomkålen i stora buketter om du använder färsk. Koka upp lättsaltat vatten och häll i färska eller djupfrysta blomkålsbuketter. Låt koka i ca 5 min, tills de mjuknar. Sila av ordentligt. Blanda mjölk, grädde och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, när såsen börjar tjockna smular du i buljong, vänd sedan i riven ost. Spara lite ost till garnering. Smaka av såsen med lite svartpeppar. Lägg blomkål och purjolök i en form, häll över såsen och strö på lite ost. Baka mitt i ugnen i ca 20 min på 200°. Ta ut och låt gratängen svalna lite innan servering.
Gjorde din blomkålsgratäng häromdagen och den blev så sanslöst god, tack för receptet!
Anna-Karin
Gratängen blev riktigt god. Jag hade i lite riven muskotnöt också. Det tycker jag passar så bra till blomkål.
Jag gjorde på 1blomkålshuvud tog hälften av mjölken o grädde ja av allting blev förlite vätska
Så lärdom till nästa gång..