Den här typ av mat är det godaste jag vet. Mustiga grytor med mycket smak. Denna vietnamesiska köttgrytan är definitivt inget du slänger ihop en vardag efter jobbet. Stegen är många, ingredienslistan är lång men det är samtidigt en rätt som inte är svår att laga. En perfekt söndagsmiddag om du frågar mig. Även en delikatess som du kan bjuda när du får gäster. Fantastiskt gott helt enkelt!
6 portioner
Marinad:
1 kg högrev
4 st vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 2 cm)
1 msk fisksås
1 msk kinesisk femkryddor
Grytan:
2 gula lökar
1 bit färsk ingefära (ca 2 cm)
4 vitlöksklyftor
6 st citrongräs
400 g krossad tomat
2 st kött- eller grönsaksbuljongstärningar
2-3 st kanelstänger
2 st stjärnanis
3 st lagerblad
3 msk tomatpuré
33 cl Coca Cola
4-5 morötter
Ca 1 liter vatten
Rapsolja till stekning
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Äggnudlar eller risnudlar
Mynta
Thaibasilika
2 st schalottenlök
Lime att pressa över
Färsk chili
Gör såhär:
Putsa köttet, skär bort senor och hacka i bitar. Lägg köttet i en bunke, riv ingefära och vitlök över. Tillsätt femkryddor och fisksås. Blanda köttet noga. Låt gärna marineras i kylen några timmar, om du inte har tid är det bara att sätta igång och laga direkt.
Förbered alla ingredienser till grytan. Hacka lök i strimlor, hacka vitlök och ingefära fint. Skär ett snitt på citrongräsen, ta bort dom två yttersta lagren på citrongräsen som oftast är träiga i konsistensen. Dela citrongräsen i två delar och banka dom lite lätt med en mortel. Skala morot och hacka i ca 1,5 cm tjocka bitar (se bild).
Hetta upp en rymlig stekpanna och bryn köttet under omrörning tills det får färg. I grytan som du ska laga grytan i hettar du upp olja, vänd i lök, ingefära och vitlök. Stek under omrörning tills löken mjuknar och får lite färg. Vänd ner det stekta köttet med löken och stek lite till. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare under omrörning. Vänd i krossad tomat, alla kryddor, buljongtärningar, citrongräs och Coca Cola. Blanda och tillsätt hett vatten. Låt grytan puttra under lock i ca 1,5 h, tills köttet är mört och färdiglagat. Öppna locket och rör runt under jämna mellanrum. Tillsätt eventuellt mer vätska om det behövs. Vänd i morötterna och låt grytan få puttra i ca 15 min.
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Strimla schalottenlök och chili i tunna strimlor. Lägg nudlar i en djup tallrik, häll över sås från grytan, morot och kött. Toppa med mynta, thaibasilika, lök, chili, pressa lime över och servera!