Saftig morotskaka på brasilianskt vis toppad med chokladglasyr. Ljuvlig och enkel att baka!
12 bitar
400 g morötter
4 st ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
125 g smält smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smör och mjöl till sockerkaksformen
Topping:
150 g mörk choklad
50 g smör
1 tsk honung
Recept på morotskaka med färskost hittar du HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smörj en sockerkaksform ordentligt med smör, mjöla sedan formen. Skala och riv morötterna fint. Lägg morötter, smält smör, socker och ägg i en mixer. Kör några varv tills du får en slät smet.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Häll smeten i en bunke, sikta ner mjölet i smeten. Vispa smeten slät med en handvisp. Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda mitt i ugnen tills kakan är helt genomgräddad, ca 45 min. Ta ut kakan från ugnen, låt kakan svalna lite i formen innan du vänder det på ett fat. Låt sedan kakan kallna helt.
Lägg grovhackad choklad, smör och honung i en kastrull. Smält under omrörning på medelhög värme. Låt chokladsåsen svalna lite, ringla sedan på kakan.