Avgolemono-Grekisk kycklingsoppa med citron

Klassisk grekisk kycklingsoppa med citron. Fantastiskt god! Om du vill laga den utan kyckling är det bara att öka mängden grönsaker. Servera gärna ett gott bröd bredvid, vi åt grekisk bruschetta till. Mums!


4 portioner
3 st kycklingfiléer
3 st selleristjälkar
2 st morötter
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 dl ris (gärna rundkorning)
2 st grönsak- eller hönsbuljongtärningar eller 2 msk fond
3 st lagerblad
2 tsk torkad oregano
1-2 citroner (justera syra efter smak)
2 st äggulor
Liten knippe finhackad persilja
1 liter vatten
Salt & svartpeppar
Olja till stekning

Recept på bruschettan hittar du HÄR!

Gör såhär: Lägg kycklingfiléerna i en gryta, häll 8 dl vatten över och koka upp. Ta bort all skum som bildas i grytan. Tillsätt lagerblad, buljongtärningar/fond och låt kycklingen koka under lock på medelvärme i ca 15 min. Tills kycklingfiléerna är helt tillagade. Ta upp kycklingen ur buljongen och spara all vätska som kycklingen har kokats i. Strimla kycklingfileerna när de har svalnat med två gafflar.

Hacka lök, selleri och morot i tärningar. Hacka vitlök fint. Hetta upp olja i en gryta, fräs morot, selleri och lök under omrörning i ca 4 min. Tills grönsakerna blir lite glansiga. Tillsätt vitlök och fräs lite till. Skölj riset, låt rinna av ordentligt vänd ner med grönsakerna, tillsätt oregano och fräs lite snabbt. Häll buljongen över (kycklingens kokvatten) och koka upp. Tillsätt 2 dl vatten och låt soppan puttra under lock i ca 15 min, tills riset mjuknar utan att riskornen kokas sönder. Vänd i kycklingstrimlorna och blanda. Lägg äggulorna i en liten skål, pressa citron över. Ta ca 1 dl vätska av soppan och blanda med äggulorna, blanda och häll sedan äggen i soppan samtidigt som du blandar. Låt sjuda i 5 min. Smaka av med salt och peppar. Strö persilja över och servera!

Join the Conversation

  1. När min grekiska svärmor lärde mig laga denna soupa avgolevmoni så kokade hon alltid en hel höna/kyckling med ben och allt först.

    1. Anonym says:

      Javisst det är väl själv klart att man tar hel kyckling/höna till både soppa och gryta?

  2. ….. dessutom, hon använde alltid risoni/orzo i stället för ris

  3. Jenny says:

    Hej Zeina! Tack för en jättefin och inspirerande blogg!
    Jag undrar om det går bra att frysa denna soppa? Tänkte framför allt på den lite speciella redningen med äggula. Jag gillar att laga mycket mat och ha i frysen som matlådor, denna soppa verkar ju annars perfekt till det. Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close