Läckra grekiska biffar med aubergine och fetaost. Smaksätt biffarna med valfria örter, färska, frysta eller torkade funkar fint. I biffarna har jag finkornig bulgur som gör att biffarna håller ihop och blir frasiga. Servera melitzanokeftedes som en hel måltid eller som tillbehör vid maten. Lika goda att avnjutas varma som kalla.
4 portioner
3 st mellanstora aubergine
0,75 dl finkornig bulgur (läs tips nedan)
0,5 dl ströbröd
1 ägg
100 g fetaost
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
2 tsk torkad mynta
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
TIPS! Du ska använda tidigt finkornig bulgur, den behöver du inte koka utan blanda den direkt i smeten. Bulgurn gör biffarna frasiga i konsistensen, om du inte hittar finkornig bulgur kan du ersätta det med ströbröd.
Serveringsförslag:
Tzatsiki
Recept på grekiska morotsbiffar hittar du HÄR! och zucchinibiffar HÄR!
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, ha gärna grillfunktion på om du har det, annars kan du köra med över och undervärme. Nagga auberginerna med 3 st hack på varje aubergine, lägg på en plåt och grilla mitt ugnen i ca 25-30 min. Tills auberginerna blir ordentligt grillade och mjuknar i mitten.
Ta ut från ugnen, lägg i en bunke och täck med ett lock eller plast. Låt svettas och svalna en stund. Skala sedan auberginerna och låt rinna av ordentligt i en sil. Pressa ur överflödig från vätska från auberginen med händerna och lägg sedan på en skärbräda. Hacka auberginerna fint. Lägg i en bunke med resten av ingredienserna och blanda noga. Låt smeten stå och svälla i ca 10 min. Om smeten känns för lös kan du tillsätta mer bulgur eller ströbröd.
Forma små biffar. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek biffarna på medelhög värme ca 4-5 min på varje sida. Tänk på att inte vända biffarna för ofta när du steker, då kan dom lätt falla isär. Servera gärnamed tsatsiki och en god sallad.
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.