Ramazan pidesi är ett turkiskt bröd som ofta bakas under fastemånaden Ramadan. Det serveras gärna till en soppa när man ska bryta fastan. Brödet är luftigt och väldigt neutralt i smaken. Passar även till frukost, eller att doppa i en god mezeröra.
1 bröd
1 tsk torrjäst, el. 12 1⁄2 g färsk jäst
1.5 dl ljummen mjölk (gärna 3% fetthalt)
1 dl Ljummet vatten
6 dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
Topping:
1 st äggula
1 msk turkisk yoghurt
1 tsk rapsolja
1 msk nigellafrön, (svartkummin)
1 msk vita sesamfrön
Gör såhär:
Blanda jäst och mjölk i en bunke, gärna i en hushållsassistent. Tillsätt resten av degingredienserna, men häll inte i allt mjöl på en gång. Ta bara i så mycket så att du får en smidig och lite kladdig deg. Bearbeta degen i cirka 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 45 minuter.
Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och forma den till ett runt bröd, cirka 28 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper, eller i en smord pajform, och låt vila under bakduk i 15 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Blanda äggula, yoghurt och olja i en skål. Doppa fingrarna i yoghurtsmeten och gör ett fint mönster på brödet med fingertopparna. Tryck till ordentligt och doppa hela tiden fingrarna i yoghurtsmeten när du gör mönstret.
Strö över kummin- och sesamfrön och grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 minuter, eller tills det har fått en gyllene färg. Låt brödet svalna på galler.