Ramazan pidesi-Lufigt turkiskt bröd

Ramazan pidesi är ett turkiskt bröd som ofta bakas under fastemånaden Ramadan. Det serveras gärna till en soppa när man ska bryta fastan. Brödet är luftigt och väldigt neutralt i smaken. Passar även till frukost, eller att doppa i en god mezeröra.

1 bröd
1 tsk torrjäst, el. 12 1⁄2 g färsk jäst
1.5 dl ljummen mjölk (gärna 3% fetthalt)
1 dl Ljummet vatten
6 dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
Topping:
1 st äggula
1 msk turkisk yoghurt
1 tsk rapsolja
1 msk nigellafrön, (svartkummin)
1 msk vita sesamfrön

Gör såhär:
Blanda jäst och mjölk i en bunke, gärna i en hushållsassistent. Tillsätt resten av degingredienserna, men häll inte i allt mjöl på en gång. Ta bara i så mycket så att du får en smidig och lite kladdig deg. Bearbeta degen i cirka 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 45 minuter.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och forma den till ett runt bröd, cirka 28 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper, eller i en smord pajform, och låt vila under bakduk i 15 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Blanda äggula, yoghurt och olja i en skål. Doppa fingrarna i yoghurtsmeten och gör ett fint mönster på brödet med fingertopparna. Tryck till ordentligt och doppa hela tiden fingrarna i yoghurtsmeten när du gör mönstret.

Strö över kummin- och sesamfrön och grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 minuter, eller tills det har fått en gyllene färg. Låt brödet svalna på galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close