Buche de noel-Fransk julstubbe

Buche de noel är en fransk klassiker som också är mycket populär i bland annat Storbritannien och Libanon. En maffig rulltårta med en god fyllning och chokladganahe. Dekorera din julstubbe fritt efter smak och tycke och ställ fram på fikabordet. 

14 bitar
Chokladbotten:

5 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
3/4 dl mjölk
Fyllning:
5 dl grädde
2,5 dl florsocker
1 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Ganache:
2 dl grädde
200 mörk choklad
Topping:
Florsocker
Valfri garnering

Gör såhär:
Börja med fyllningen. Vispa ihop grädde, florsocker och vaniljpulver till en fast och fluffig konsistens. Ställ i kylen

Gör sedan botten. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Klä en plåt, 30×40 cm, med bakplåtspapper. Blanda ihop vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål och ställ åt sidan. Vispa socker och ägg vitt och pösigt. Sikta i mjöl och kakaoblandningen. Häll i mjölk och blanda noga med en slickepott.

Häll smeten på plåten med bakplåtspapper och bred ut den jämnt. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 7 min. Ta ut från ugnen, täck med en kökshandduk och en bricka, vänd på plåten upp och ner. Dra försiktigt loss pappret. Rulla sedan ihop rullen i en kökshandduk från långsidan och låt kallna.

Gör ganachen. Värm grädde ( koka ej) i en kastrull, vänd i grovhackad choklad. Dra bort från värmen och blanda tills chokladen smälter helt. Låt svalna.

Rulla försiktigt ut botten. Bred grädde över hela botten och rulla ihop till en rulltårta från långsidan. Skär ut en diagonal bit från rulltårtan (se bild). Lägg den på sidan av stubben. Lägg gärna tårtan på ett fat som du klär med bakplåtspapper som du sedan försiktigt kan dra bort. Det blir ganska kladdigt på fatet när du ringlar ganache över. Bred ganache över (spara lite ganache till senare), och ställ i kylen. Låt stå i 10 min.

Nu har resterande ganache stelnat lite, bred den lite slarvigt med en sked över kakan. Nu kommer det se ut som om du har en riktig trästubbe. Låt stelna i kylen i 15-20 min. Gör sedan streck på stubben med en kniv för att få ett räfflat mönster. Låt sedan kakan stelna i kylen minst 1 timme, klarar sig fint i kylen upp till 12 timmar. Täck gärna med plast. Pudra florsocker över och dekorera valfritt. Servera och njut!

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Snyggt, Zeina!

  2. Sofia says:

    Hej! Två kanske lite dumma frågor:

    1: när jag ska rulla med handduk – ska alltså handduken rullas in med kakan? Och inte bara användas som hjälp med att rulla in den?

    2. Om jag gör den kvällen 23/12 – kan den stå i kylen och ätas på eftermiddagen 24/12?

    Tack för magiska recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close