Chévre chaud är en lyxig och samtidigt enkel fransk rätt. Läcker sallad serverad med varm chévre på rostat bröd. Ordet “chaud” betyder “varm”. Passar lika bra att serveras som en förrätt eller som en hel måltid. Om jag är ute och äter lunch och det står “chévre chaud” på menyn så har jag svårt att välja något annat. Jag tröttnar aldrig på denna rätt.
4 portioner
4 skivor bröd (gärna surdegsbröd)
4 skivor chévre
Ca 200 g grönsallad (välj sort efter smak, jag tog en påse salladsmix med bla spenat och ruccola)
2 st tomater eller 250 g körsbärstomater
3-4 st kokta rödbetor
0,5 rödlök
Vinägrett:
0,5 tsk dijonsenap
0,5 dl olivolja
4 msk balsamvinäger (vanlig vinäger funkar också)
Salt & peppar
Garnering:
Ca 150 g valnötter
Honung eller balsamico (du kan även ringla båda sorter över salladen)
Gör såhär:
Blanda ihop vinägretten. Lägg grönsalladen i en skål, ringla över vinägretten och blanda salladen. Låt salladen gotta till sig i ca 15 min medan du förbereda resten av ingredienserna.
Värm ugnen till 200°. Skiva löken tunt, dela rödbetorna och tomaterna i tunna klyftor. Lägg salladsmixen på ett fat. Lägg tomat, rödbetor och rödlök över salladen.
Lägg brödskivorna i en ugnsform, lägg chévreskivorna på brödet. Grilla mitt i ugnen i 4-5 min. Lägg bröden över salladen, ringla balsamico/honung över och toppa med valnötter. Servera genast. Bon appétit!
Observera gärna att det heter Chèvre, inte Chévre. Det finns knappt någon som kan stava det rätt längre 🙂
Du menar kanske Chevré…?