Khao Pad- Thailändskt stekt ris

Stekt ris på thailändskt vis som du kan variera och tillaga fritt efter smak. Ha i de grönsaker du tycker om, de flesta grönsaker passar perfekt i riset. Allt från färska rotfrukter till frysta wokgrönsaker funkar strålande. Du kan också själv välja hur mycket grönsaker du vill ha i, det blir liksom inte fel om du har mindre eller mer mängd grönsaker än vad jag har angett nedan. Gör rätten vegetarisk eller vänd i kyckling och räkor.

6 portioner
10 dl kall kokt jasminris
0,5 dl ljus soja (gärna den thailändska varianten, annars funkar även japansk soja)
2 msk ostronsås
Rapsolja till stekning
Ägg till servering
Koriander och chiliflakes till garnering
Salt
Grönsaker (läs tips ovan):
2 st vitlöksklyftor
1 gul eller rödlök
1 broccolihuvud
1 st pak choi
2 morötter
100 g haricots verts
Prik nam pla (chilisås till servering):
Juice från 2 lime
2 msk fisksås
2 finhackad chili eller 1 msk sambal oelek (kan uteslutas)
1 nypa socker

Gör såhär:
Blanda ihop alla ingredienser till prik nam pla och ställ åt sidan. Hacka alla grönsaker i bitar. Hacka vitlök fint.

Hetta upp olja och stek vitlöken nån minut. Vänd i alla grönsaker och stek under omrörning tills de får en fin stekyta, grönsakerna ska gärna vara krispiga i konsistensen. Vänd i riset, ljus soja, ostronsås, smaka av med salt och stek allting.

Ägget till servering: Antingen friterar eller steker du ägget. Om du ska fritera hettar du upp olja i en liten kastrull med höga kanter, knäcker ägget i en liten skål och droppar försiktigt ner i den heta oljan. Fritera ägget tills det stelnar och får en fin gyllene färg. Eller så steker du ägget i en stekpanna med lite olja tills den får önskad konsistens.

Lägg upp en portion ris, toppa med ägg, chilisås, lite koriander, chiliflakes och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close