Mucver är en favorit i det turkiska köket. Goda att servera som tilltugg eller som en hel måltid med en sallad. Välj gärna fasta och späda zucchini när du ska göra biffar för bäst resultat. Jag har serverat mina mucver med taboule, recept hittar du HÄR!
4 portioner
800 g fast zucchini
150 g fetaost
2 salladslökar
1 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad persilja
2 st ägg
Ca 1 dl vetemjöl
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Olja till stekning
Gör såhär:
Riv zucchinin till biffarna grovt och blanda med 1 tesked salt. Lägg alltsammans i en sil och låt stå i 20 minuter. Pressa med händerna ut så mycket vätska som möjligt ur zucchinirivet och lägg det sedan i en bunke. (Ju mer vätska du får bort desto mindre mjöl behöver du tillsätta.)
Finhacka salladslöken och smula fetaosten och blanda ner i bunken tillsammans med resten av ingredienserna. Var försiktigt med saltet, smaka dig fram. Du kommer eventuellt behöva tillsätta lite mer mjöl beroende på hur mycket vätska du har fått bort. Smeten ska vara lite kladdig. Börja steka direkt.
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i flera klickar med smet. Platta försiktigt till klickarna och stek på medelvärme tills biffarna har fått fin färg, 3–4 minuter på varje sida. Använd inte för hög värme, för då blir de snabbt färdigstekta på ytan men råa i inuti. Servera nystekta och varma eller kalla med önskat tillbehör.
Så enkla att göra och så mycket de smakade! Jag gjorde bara enkelt kryddat bulgur till. Jättegott, en ny favorit
Du är bäst verkligen
Funkar de bra att frysa? Önskemål till alla recept är om det funkar att frysa eller ej. /Liten familj som gärna fryser in det som blir över till matlådor.