Imam bayildi- Fyllda aubergine

Imam bayildi är en turkisk favorit. Det finns en liknande rätt HÄR! som heter karniyarik, den görs med färs. Jag älskar den vegetariska varianten, smakerna är fantastiska. Du kan avnjuta rätten med sallad, ris, bulgur eller bröd. 

6 portioner
6 st små aubergine eller 3 stora
Fyllning:
2 st lökar
2 st sivri (turkisk paprika, kan uteslutas eller ersättas med 1 grön paprika)
4 st tomater
4 st vitlöksklyftor
1 liten knippe persilja
1 msk tomatpuré
2 tsk chili- eller paprikapulver
Salt & peppar
Tomatsås:
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
Salt & peppar
Garnering (valfritt):
2 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprika
Tomat
Stekning:
Rapsolja

Serveringsförslag:
Bulgur
Smörstekt ris
Risoni pilaff

Gör såhär:
Om du har små aubergine behåller du dem hela och om du har stora aubergine delar du dem i mitten. Skala dem randiga. Hetta upp ca 0,5 dl olja i en stekpanna och stek auberginerna tills de får färg, ca 2-3 min på varje sida. Tillsätt eventuellt mer olja om det känns för torrt, sänk värmen till medelvärme och lägg ett lock på stekpannan. Låt dem tillagas i ca 15 min, tills de mjuknar och får en fin färg. Lyft upp ur stekpannan och ställ åt sidan.

Förbered fyllningen. Hacka löken i strimlor, hacka tomaterna i tärningar, hacka sivri i bitar och finhacka vitlöksklyftorna. Hacka perslijan. Hetta upp olja och stek lökstrimlorna tills de får färg och mjuknar. Vänd i vitlök och sivri, stek lite till. Vänd i tomat, salt, peppar, paprikapulver och stek en stund under omrörning. Vänd i tomatpuré och fortsätt steka. Lägg ett lock på grytan och låt fyllningen sjuda långsamt i ca 15 min. Ta bort locket och vänd i persiljan. Låt såsen få puttra i ca 10-15 min till utan lock. Såsen ska inte vara för vattnig, om den känns för vattnig kan du låta överflödig vätska koka bort.

Värm ugnen till 200°. Lägg auberginerna i en ugnsform. Gör ett snitt i varje aubergine och fyll med fyllningen. Garnera eventuellt med tomat och sivri. Jag steker sivrin i olja först men man kan även behålla den rå. Blanda 2 msk tomatpuré med 4 dl kokhett vatten, smaksätt med salt och peppar. Häll såsen i ugnsformen. Tillaga auberginerna mitt i ugnen i ca 15-20 min. Servera med önskat tillbehör.      

Join the Conversation

  1. Jag verkligen älskar Mellanöstern-mat <3 Känner du till kokboken "Kryddor från Rosengård"? Min absoluta favorit, där finns så mycket fina recept och historier från hela världen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close