Kinesisk biff med broccoli

En lättlagad rätt med biff och broccoli inspirerat från det kinesiska köket. Den påminner en aning om biff med bambuskott. Riktigt gott att servera med ris och sallad. Köttet ska gärna marineras en stund för godast smak, perfekt att göra det kvällen innan så slänger du snabbt ihop rätten dagen därpå.
Kinesisk biff med broccoli

4 stora eller 6 mindre portioner biff med broccoli
400 g mört kött som lövbiff, ryggbiff eller entrecote
Marinad:
1 tsk bikarbonat
1 liten bit ingefära (ca 1 msk riven)
3 msk japansk eller kinesisk soja
2 msk majsstärkelse (maizena)
1 msk socker
2 msk sesamolja (funkar även med rapsolja)
Grytan:
2 broccolihuvuden
3-4 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk majsstärkelse eller mjöl
3 msk hoisinsås
3 msk ostronsås (se bild för tips)
Ca 0,5 dl soja
2 dl vatten
0.5 tsk svartpeppar
Sesam- eller rapsolja

Gör såhär:
Skär köttet i lövtunna bitar, lättast är om köttet är lite fryst när du skär den. Blanda köttet med bikarbonat och låt stå i 30 min, skölj sedan ordentligt och låt rinna av. Bikarbonatet gör köttet extra mör. Blanda sedan köttet med resterande ingredienser till marinaden och låt marineras i minst 1 timme i rumstemperatur eller gärna några timmar i kylen.

Skär broccolihuvuden i klyftor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs broccolin 1 minut, vänd i finhackad vitlök och fräs lite till. Lyft upp dem från stekpannan och ställ åt sidan. I samma stekpanna hettar du lite mer olja, lägg i köttet och stek under omrörning tills köttet får färg och inte längre är rosa. Vispa ihop majsstärkelse/mjöl, vatten, ostronsås, hoisinsås, soja och svartpeppar i en separat skål, häll sedan över köttet. Häll inte direkt i all mängd soja, smaka dig fram först så det inte blir för salt. Koka upp såsen under omrörning och låt sjuda i 2-3 min. Vänd i broccolin och koka lite till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller salt. Servera med ris och sallad. Kinesisk biff med broccoli Kinesisk biff med broccoli Kinesisk biff med broccoli

Istället för ostronsås använder jag en vegetabilisk variant. Men det går lika bra med vanlig ostronsås.
Istället för ostronsås använder jag en vegetabilisk variant. Men det går lika bra med vanlig ostronsås.

Join the Conversation

  1. Madelene says:

    Åh, så gott detta blev! Broccolin fick sällskap av tärnad vintersquash och några kvarglömda brysselkålar. Det räckte med 0,5 msk sesamolja I marinaden och ingen i grytsåsen. Mycket umami i denna gryta!

  2. Madelene says:

    Det här blev verkligen gott! Tärnade i vintersquash(pumpa) också; det blev fina färger! Stekte i rapsolja och vi tyckte det blev lagom med en halv matsked sesamolja i marinaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close