Turkiskt smörstekt ris

Smörstekt ris med vermicelli är ett gott turkiskt ris som är som gärna serveras bredvid en smarrig gryta. Samma typ av ris är också väldigt populär i Mellanöstern. Mina barn älskar att äta riset med yoghurt och det gjorde jag också när jag var liten 😀 

RECEPT PÅ GRYTAN HITTAR DU HÄR!

6 portioner
5 dl ris (valfri sort, se bild nedan vilken sort jag har använt)
2 dl vermicelli
15 g smör
2 msk olja
Ca 1,5-2 tsk salt
Ca 7-8 dl vatten

Gör såhär:
Tvätta riset och sila sedan av det ordentligt. Hetta upp olja och smör i en kastrull. Stek vermicellin under ständig omrörning tills den får en fin brun färg. Ha koll på vermicellin den får snabbt färg och kan lätt brännas vid. När vermicellin fått färg vänder du i det väl avrunna riset. Stek riset i smöret i ca 3 min, vänd varsamt utan att krossa riskornen. Krydda med salt och häll över kokhett vatten.

Koka upp och sänk sedan värmen, låt sjuda långsamt på låg värme tills riset har absorberat allt vatten och riskornen är mjuka. Om riset känns torrt kan du tillsätta lite mer hett vatten och låta riset tillagas lite till. Fluffa till riset med en gaffel, stäng av värmen och låt riset stå under lock i ca 15 min. Servera som tillbehör till en god gryta. Jag serverade riset med en libanesisk gryta, recept på den hittar du HÄR!

Jag har använt turkiskt baldoris men det funkar lika bra med långkornigt- eller basmatiris.
Riskornen är lite rundare i formen.
Vermicellinystan som jag krossar innan jag steker dem.

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Det är så gott med vermicelli i ris och bulgur. Behövs bara lite smör till och det blir så otroligt gott. Jag är lat och använder för det mesta färdigrostad vermicelli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close