Jag lagar skollunch med mina elever

I fredags kavlade jag och mina elever upp ärmarna, tog på oss våra förkläden och marscherade in i skolans kök. Vi skulle nämligen laga skolans lunch. Både jag och eleverna såg fram emot detta. Det skulle bli kul att få testa hur det är att få stå i ett stort kök och laga mat för många personer.

Anledningen till att jag ville göra detta var för att jag vill att eleverna ska förstå hur mycket jobb det ligger bakom varje måltid som serveras på skolan. Kanske kommer de då se på maten på ett helt annat sätt, uppskatta den mer och tänka till en extra gång innan de kastar eller klagar på maten. Att lära sig respektera maten som man har på tallriken är en mycket viktig del av Passion Matlagning.

Till er som missat eller glömt vad jag jobbar med på Fryshuset så håller jag i en “kurs” som heter Passion matlagning på Fryshuset Grundskola Västra i Husby. Det är elevens val som man har valt att kalla för “Passion”. Fryshuset vill inspirera ungdomarna på skolan att utvecklas och förverkliga sina drömmar med det dom har passion för. Du kan läsa mer om skolans olika passionämnen HÄR!

Att ha passion för något skapar mening och glädje i livet. Det ger kraft och energi att klara av svårare utmaningar. Att uppleva människors passion för något skapar nyfikenhet och respekt för varandras olikheter. -Fryshuset

Vi välkomnades glatt av skolans kock Joaquin som hade planerat dagens lunch och hade massa roliga uppgifter till oss alla. Vi skulle laga lasagne med köttfärssås, vegansk lasagne, sallad och det bästa av allt, göra egna lasagneplattor. Vi började med att göra pastadegen som vi smaksatte med soltorkad tomat. GOTT!!! Vi gjorde bechamelsås, två olika varianter, en klassisk och en vegansk.

Köttfärsåsen hade Joaquin redan förberett dagen innan så vi kunde fokusera på att allt annat. Vi “monterade” ihop våra lasagner, den ena med mustig köttfärssås och den andra med en fantastisk tomatsås, aubergine och zucchini. Inte nog med att vi lagade massa mat, vi skulle även hålla rent runt omkring oss, det skulle diskas  och allt som slängs skulle sopsorteras. Trots att vi var ganska många personer i köket så flöt det på som en dans. Eleverna tyckte det var jättekul och vi lärde oss massor.

“Ser ni HUR MYCKET jobb det ligger bakom en skolmåltid? Kommer ni uppskatta maten mer nu och tänka efter innan ni kastar den?” frågade jag eleverna när vi var klara.
“JA!” var svaret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close