Chinese bhel- Kinesiska nudlar på indiskt vis

Krispiga nudlar, Indiens tolkning på kinesiska nudlar. En riktigt god fusion där två fantastiska kök möts i en rätt. Chinese bhel är typisk street food som är mycket populär i Mumbai. Oftast serveras det som snacks eller tilltugg vid maten. Nudlarna ska gärna serveras nyfriterade och vara krispiga i konsistensen. Du kan variera dina nudlar efter smak och ha i de grönsaker du tycker om. Du kan tex tillsätta broccoli, sockerärtor, ärtor eller andra goda grönsaker.

4 portioner
300 g hakka nudlar (se tips nedan)
1 liten rödlök
1 grön paprika
1 röd paprika
1 liten klyfta vitkål
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 msk majsstärkelse
1 liten knippe färsk koriander eller salladslök till garnering
Olja till fritering och stekning
Såsen:
0,5 dl chilibönsås Toban djan (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
0,5 dl ketchup
2 msk japansk soja
2 msk chilisås (tex sriracha eller sambal oelek)
1 msk vinäger eller lime
TIPS! I en autentisk Chinese bhel ska det vara Hakka nudlar. Jag hittade inte dem i den asiatiska livsmedelsbutiken och tog istället en sort som heter “gul nudlar” eller “longevity noodle yellow”. Helt äggfria och innehåller mjöl, salt, vatten och gurkmeja (därav namnet gul nudlar). Det ska alltså gärna vara en tunn nudelsort som tål att friteras och wookas.

Gör såhär:
Koka upp vatten i en gryta. Dra bort grytan från värmen och vänd ner nudlarna i det heta vattnet. Låt nudlarna mjukna i vattnet, det tar ca 1 min, tiden kan variera beroende på vilka nudlar du använder. Det du ska tänka på är att inte koka nudlarna, låt bara dra i det heta vattnet tills de mjuknar, då slipper du att nudlarna blir klibbiga. Sila av nudlarna, skölj lite snabbt i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Klappa nudlarna torra med hushållspapper. När nudlarna är helt torra lägger du dem i en bunke. Pudra dem med majstärkelse och blanda. Hetta upp olja i en fritös, kastrull eller stekpanna med höga kanter. Fritera nudlarna gyllene och frasiga, ca 4 min. Ha inte för mycket nudlar åt gången när du friterar och var noga med att du friterar helt torra nudlar. Låt sedan rinna av på papper. Lägg nudlarna i en bunke och krossa dem lite lätt.

Skär kål, morot, lök och paprika i strimlor. Finhacka vitlök och riv ingefära. Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål. Hetta upp olja, stek ingefäran och vitlök på medelvärme i ca 2 min. Vänd i morot, paprika och vitkål tills grönsakerna mjuknar lite men fortfarande känns krispiga, ca 4-5 min. Vänd i såsen och blanda. Vänd i nudlarna blanda. Toppa med finhackad koriander eller salladslök och servera direkt. När nudlarna serveras direkt är de krispiga, de mjuknar efter ett tag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close