Luftiga chokladpannkakor gjorda på en mannagrynssmet. Helt fria från ägg och mejeriprodukter. Baghrir är “pannkakan med tusen hål”. Hålen fyller man gärna med honung och smör. Jag toppar mina pannkakor med sirap och bär. Mums! Recept på baghrir utan choklad hittar du HÄR!
Ca 20 st pannkakor
6 dl vatten
3 dl mannagryn
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk torrjäst
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
Gör såhär:
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Värm vattnet, det ska inte vara kokhett men varmare än ljummet, ca 42°. Häll i vattnet långsamt samtidigt som du blandar med en handvisp. Mixa sedan smeten i en mixer eller med stavmixer i 1 min. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa i ca 45-60 min i rumstemperatur.
Efter jäsningen ser smeten ut som surdeg och det har bildats bubblor på ytan. Rör om smeten igen. Om det har blivit klumpar i smeten kan du snabbt mixa den slät.
Värm upp en torr stekpanna utan fett. Häll upp smet och grädda pannkakan tills det bildas bubblor på ovansidan och den blir helt torr. Du ska inte vända pannkakan, den ska bara gräddas på en sida. Lägg pannkakan på bakplåtspapper och låt svalna, täck sedan med kökshandduk. Fortsätt grädda resten av pannkakorna på samma sätt och stapla inte dem på varandra när de fortfarande är varma, de klibbas lätt ihop. Servera baghrir varma med önskat tillbehör. I Nordafrika serveras de gärna med honung och smält smör. Sirap, frukt, bär, Nutella eller andra klassiska pannkakstillbehör funkar även alldeles utmärkt att serveras till!
Är det fina eller grova mannagryn? Det går att köpa två olika sorters