Gris cu lapte- Rumänsk mannagrynspudding

En riktigt god rumänsk pudding med mannagryn som du enkelt svänger ihop. Servera som en dessert eller frukost i små skålar eller i en större form. Toppa med bär efter smak och njut. Ljuvligt god!
Ca 6-8 portioner
1 liter mjölk (3% fetthalt)
2 dl mannagryn
1,5 dl socker (du kan minska eller utesluta socker)
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
Topping (läs tips nedan):
150 g hallon (frysta eller färska)
1 msk socker
100 g blåbär
Färsk mynta eller citronmellis (valfritt)
TIPS! Puddingen serveras gärna med körsbärskompott. Man kan fritt ha på bär efter smak. Det går även alldeles utmärkt att ha sylt på puddingen, minska då mängden socker när du kokar upp puddingen så det inte blir för sött. Jag har använt frysta hallon eftersom de vätskar sig mer än färska och ger en härlig sås till puddingen.

Gör såhär:
Förbered formen/formarna som du ska ha puddingen i. Du kan antingen hälla upp den i små skålar eller en större form. Du väljer själv om du vill servera puddingen i skålar eller vända den i tallrikar. Jag klädde en brödform med plastfolie, hällde puddingen över och lät den stelna. Sen vände jag den upp och ner, drog bort plasten och serverade på ett fat. Man kan även hälla upp puddingen i en springform och sedan servera som en ”kaka”.

Blanda mjölk, mannagryn, socker, vaniljsocker och salt i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning på medelhög värme tills blandningen tjocknar. Sänk värmen och låt sedan sjuda i ca 4-5 min, ha koll så inte puddingen bränns vid i botten av kastrullen.

Häll puddingen medan den är varm i önskad form/formar. Låt svalna i rumstemperatur och låt sedan stelna i kylen i minst 2 timmar, klarar sig fint i kylen i flera timmar.

Förbered toppingen. Lägg hallon och socker i en kastrull. Koka upp på medelhögvärme, sänk värmen, krossa bären lite lätt med en sked. Låt blandningen kallna. Häll över puddingen, toppa med blåbär och eventuellt en mynta/citronmelliskvist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close