Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär/ Holland

Oliebollen-Holländska äppelmunkar

Frasiga munkar med äpple och russin på holländskt vis. En oliebolle serveras traditionellt på nyårsafton i Holland. Helt rätt att inleda det nya året med oliebollar, så goda och enkla att göra.

Ca 18 st bollar
1 stort äpple
1,5 dl russin
1 tsk torrjäst eller ca 12 g färsk jäst
1 dl ljummen mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
Rapsolja till fritering
Florsocker till garnering

Recept på äppelbollar med glasyr hittar du HÄR! västafrikanska puff puff HÄR! polska pannkakor med äpple HÄR! och awamat HÄR!

Gör såhär:
Skala och hacka äpplet i små tärningar. Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägget och blanda. Vänd ner russin, äpple, mjöl, salt, socker och blanda. Arbeta ihop degen tills allting är ordentligt blandat. Degen ska ska vara lite kladdig. Täck bunken med plast och låt degen vila i rumstemperatur 1 h.

Hetta upp olja till 180°. Skopa upp smet med en matsked och droppa försiktigt ner smeten i oljan. Fritera bollarna i ca 3 min på varje sida. Tänk på att oljan inte får vara för varm för du kommer bollarna att snabbt få färg utanpå men förbli degiga i mitten. Låt munkarna rinna av på papper. Pudra med florsocker och servera!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Natalie
    09/09/2020 at 13:29

    Hej, Hur mkt olja ska man ha ?
    Ska den täcka munkarna?

    Tack för en underbar blogg.

    • Reply
      Zeina
      09/09/2020 at 13:51

      Tack snälla.
      Det ska täcka munkarna, lika mycket olja som du vanligtvis använder när du tex friterar pommes 😀
      Lycka till och hoppas att det ska smaka.

    Leave a Reply