Vackert Brytbröd

Ett väldigt vackert och gott brytbröd som fylls med ost och torkade örter. Det är fyllt med en syrlig kryddblandning som används mycket i mellanöstern. Kryddan heter Zaatar och består av torkad timjan, sesamfrön, sumac (en syrlig krydda) och oregano. Finns att hittas i välsorterade livsmedelsbutiker. Man Kan byta ut Zaatar mot pesto, blir mycket gott det med. Detta bröd är ett perfekt tilltugg till soppa, sallad eller goda guckor och röror!
brytbr3

Degen
3 dl ljummen mjölk
1,5 dl yogurt – jag använde turkisk yoghurt men vanlig yoghurt funkar också eller så kan du byta ut yoghurten mot mjölk.
1/2 jäst- jag använder en halv påse torrjäst, jag tycker att torrjäst smakar inte lika mycket jäst i degen.
50 g smält smör
1,5 tsk salt
1 tsk socker
ca 11 dl vetemjöl special (tar du vanlig mjöl så får du ha i mer jäst)
Fyllningen
Ca 4 dl riven ost
1 dl pesto eller
1 dl zataar blandad med hälften olivolja och hälften rapsolja, blanda tills du får en lagom tjock massa. Zataar är en kryddblandning med torkade örter och sesamfrön. Populärt i Mellanöstern

Blanda alla ingredienser och knåda degen smidig, knåda den länge ( jag hade den 10 minuter i bakmaskinen). Täck bunken med plastpåse och låt jäsa i 1 timme.
Häll ut degen på mjölad bakbord och dela degen i 4 delar, rulla dem till stora bollar och täck sedan med en bakduk. Förbered valfri fyllning, jag hade riven ost i 2 av bröden och zataar i de andra.

Kavla ut degen, inte för tunn, och lägg i din fyllning, rulla och dela som på bilderna. När du sedan formar brödet i din bakform så varvar du varannan bulle, en med ost och en med örter. Täck sedan formen med plastpåse och låt jäsa 1 timme.

Värm ugnen till 200°. Pensla degen med ägg och strö på sesamfrön (valfritt om du vill ha frön på). Lägg i mitten av ugnen och grädda i ca 35 min. Låt svalna och servera!
brytbrö4brytbrö6
brytbr2brytbr3
brytbr16brytbrö8
brytb1brytbrö18

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close