Koreansk pizza

Om du vill ta din pizza till nästa nivå då måste du testa detta recept. Vilka smaker! Söt, hett och syrligt. Receptet är inspirerat av den koreanska “bulgogi pizza” som jag har gjort min egna tolkning av. Det är många moment i receptet men om du har degen förbered går det ganska fort, degen kan med fördel förberedas dagen innan och jäsa i kylen.

4 pizzor
Pizzadeg:
20 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
2,5 dl vatten
Ca 4-5 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
0,5 dl olivolja eller rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk socker
Topping:
Koreansk färs- gör enligt receptet HÄR! (läs tips nedan)
Ca 5 dl riven ost
1 grön paprika
1 röd eller gul lök
8 st champinjoner
1 dl kimchi (valfritt)
1 salladslök
Tomatsås:
300 g passerad tomat
1 msk gochujang eller sambal oelek (chilipasta)
Nypa salt
TIPS! Gör färsen enligt receptet HÄR! men hoppa över steget i slutet där du ska vända i salladslök, spara salladslöken till servering.

Gör såhär:
Lös upp jästen med ljummet vatten. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ordentligt i några minuter. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 min eller i kylen över natten. Under tiden kan du förbereda färsen.

Tillaga koreansk färs enligt receptet HÄR! Hoppa bara över sista steget med att vända ner salladslök i slutet. Spara salladslöken till garnering. Ställ färsen åt sidan och börja förbereda övriga ingredienser.

Blanda ihop tomatsåsen. Hacka paprika och lök tärningar. Skiva champinjonerna och salladslöken.

Dela degen i 4 delar och forma till bollar. Täck degen med kökshandduk. Sätt ugnen på högsta värme och välj att värmen ska komma från nedre delan av ugnen. Ställ in en plåt på nedersta falsen av ugnen och stäng luckan. Låt ugnen stå så i ca 15 min så den blir ordentligt varm. Kavla degen och lägg sedan på ett bakplåtspapper. Gör detta innan du toppar pizzan. Bred tomatsås på pizzan, toppa med ost, färs, grönsaker och kimchi. Lyft över pizzan och lägg på den varma plåten i ugnen. Grädda i ugnen i ca 8-10 min. Toppa med salladslök och servera!

Join the Conversation

  1. Emilia says:

    Hej

    Ska pizzan bakas i 8-10 minuter på ugnens högsta värme? Undervärme hela tiden?

    1. Zeina Author says:

      Precis, undervärme hela tiden 😀 Det ger nästan samma känsla som om du bakar pizzan på en pizzasten när du lägger den direkt på en varm plåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close