Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär

Frasiga smördegspajer med blåbär

Igår gick barnen och jag en sväng till skogen, vi hittade massa blåbär. Vi plockade och fyllde en hel flaska. Jag tycker att det är smidigast att ge barnen varsin tomma flaska och låta dom plocka, då tappar dom inte bären lika lätt som med korg. Av bären bakade jag supergoda smördegspajer som är snabba och enkla att göra. Nästa gång vi går till skogen kommer jag att plocka ännu mer och baka DENNA ljuvliga blåbärspaj.

10 st pajer
10 st små smördegsplattor (finns i frysdisken i de flesta mataffärer)
Fyllning:
300 g blåbär
1,5 msk majsstärkelse
2 msk lime- eller citronjuice
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ägg
Strösocker
Serveringsförslag:
Vaniljglass eller vaniljsås

Recept på smördegspaj med äpple hittar du HÄR! klassisk blåbärspaj HÄR! blåbärsrutor HÄR! och vit kladdkaka med blåbär HÄR! smulpaj med blåbär hallon HÄR! och cheesecake med blåbär HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över- och undervärme. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen. Skär 2 kryss på varje smördeg (se bild), lägg ca 1,5 msk fyllning i smördegen, vik ihop med kryssen uppåt. Nyp ihop kanterna ordentligt med en gaffel. Pensla med ägg och strö lite socker över. Baka pajerna frasiga mitt i ugnen i ca 15-18 min. Pajerna kommer att läcka lite blåbärsjuice på plåten. Se till att baka dom tills de blir riktigt genomgräddade och frasiga. Låt svalna på plåten, servera med glass eller vaniljsås.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Krista / Miss Macaronia
    12/07/2020 at 21:05

    Vilken bra idé med smördeg sådär

  • Reply
    Natalie
    13/07/2020 at 18:29

    Hej har tyvärr ingen våg och plockar blåbär själv. Hur många dl är 300 gram blåbär?
    Tack för en fin blogg:)

  • Leave a Reply