Blåbärspaj

En läcker blåbärspaj som du kan njuta av året om. Frasig pajdeg och en krämig blåbärsfyllning. Den görs på frysta bär och smakar utsökt. Lite glass eller vaniljsås till det… mmmmm! Detta recept är en gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya fräscha bilder.

8-10 bitar blåbärspaj
Pajdegen:
9 dl vetemjöl
2 tsk ströscoker
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
1 krm salt
225 g kallt smör
1 dl kallt vatten
Fyllningen:
500 g djupfrysta eller färska blåbär
1 dl potatismjöl
1,5-2 dl socker (beroende på hur söt du vill ha pajen, jag föredrar den mindre mängden)

Gör såhär:
Börja med att göra pajdegen. Blanda alla torra ingredienser gärna i en matberedare men en bunke funkar bra om du ska göra degen för hand. Blanda ihop allting och tillsätt smöret som är hackad i små kuber, blanda snabbt ihop allting tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet i omgångar så det fördelas jämnt i degen, överarbeta inte degen utan blanda ihop den snabbt. Degen kan kännas lite smulig fortfarande men den kommer att bli perfekt. Lägg allting i en påse och jämna till degen, ställ i kylen i 30 min.

Värm ugnen till 175°. Blanda alla ingredienser till fyllningen, blåbären behövs inte tinas upp, och ställ åt sidan. Dela degen i två delar. Kavla ut ena biten och lägg den på botten av en pajform. Tryck ut och jämna till den med händerna. Den ska komma en bit över pajformens kant, tryck till kanterna lite. Lägg fyllningen över och se till att den fördelas jämnt i formen. Kavla ut ena plattan, tänk på att hellre kavla ut den en bit större än pajformen. Lyft över plattan med kaveln och lägg den snyggt över pajen. Tryck till kanterna och nagga sedan runt med en gaffel, skär bort överflödig deg.

Du kan använda den överflödiga degen att dekorera pajen med. Jag tryckte ut små mönster med pepparkaksformer och penslade med ägg på undersidan så de fastnar på pajen. Gör streck runtom i pajen så den inte spricker under tillagning. Ställ pajen helst på en plåt, den kan börja “läcka” lite under tillagning. Tillaga mitt i ugnen i ca 35-45 min, se till att den verkligen blir genomgräddad och får en fin färg annars får du en degig botten. Ta ut och låt svalna en stund innan servering. Njut med vaniljsås eller glass till. Pudra gärna florsocker på vid servering. Ha en trevlig fika!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close