Sutlac- Turkisk rispudding

Ljuvlig turkisk rispudding som bakas i ugn. Krämig och mycket god dessert som gärna kan förberedas i god tid innan servering. Toppa med nötter, kanel eller behåll puddingen neutral och njut! Ägget som penslas på toppen ger puddingen dess vackra gyllene färg men om man är känslig för ägg så kan man absolut utesluta det. 

Ca 10 portioner
2 dl ris (rundkornigt ris, grötris eller jasminris funkar)
4 dl vatten
1 liter mjölk (3% fetthalt)
1 dl grädde
1,5 dl socker (du kan minska mängden för mindre sötma)
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
3 msk majsstärkelse
1 äggula+ 1 msk mjölk (läs tips i rubriken ovan)
Förslag på topping:
Kanel eller finhackade nötter

Fler goda desserter med ris:
Arroz con leche
Roz bel halib
Ris à la malta

Arroz doce

Gör såhär:
Lägg riset i en kastrull tillsammans med 4 dl vatten. Låt småkoka på låg värme i ca 15-20 utan lock, tills riset suger åt sig all vatten. Häll 9 dl mjölk och 1 dl grädde över riset. Smaksätt med socker, salt och vaniljsocker. Låt puttra på medelvärme i ca 25 min utan lock. Rör om i grytan med jämna mellanrum och var noga med att mjölken inte bränns fast i botten av kastrullen. Se även till att riset som gärna lägger sig i botten av grytan inte bränns fast.

Späd ut majsstärkelse med 1 dl mjölk i en skål. Häll majsstärkelsen över riset samtidigt som du rör om i grytan. Fortsätt rör om och låt småputtra tills mjölken känns krämig.

Värm ugnen till 180°. Lägg äggula och mjölk i en skål, vispa det med en gaffel och ställ åt sidan. Lägg små värmetåliga skålar eller formar på en ugnsplåt, du kommer att behöva ca 10 st. Fördela rismjölken jämnt i varje skål. Var noga med att röra om i kastrullen varje gång du lägger upp i skålarna så du får med ris också när du häller. Fyll inte skålarna hela vägen upp, annars kommer puddingen bubbla över kanten.

Droppa försiktigt äggula över varje portion med en sked och bred varsamt ut det på puddingen med undersidan av skeden. Ställ plåten mitt i ugnen och baka tills puddingen får en fin gräddad färg på toppen, ca 20 min. Låt puddingen svalna i rumstemperatur och låt sedan kallna i kylen. Toppa eventuellt med finhackade nötter eller kanel vid servering. 

Join the Conversation

  1. Åh så gott! I Bosnien kallar vi det sutlija 😀

  2. Gülay says:

    Turkiet görs det aldrig med jasminris,grädde. Vi gör med grötris och nåt som heter vetestärkelse vilket är svår art hitta i vanliga mataffärer. Min mamma däremot gör sütlac aldrig med någon stärkelse och den blir perfekt. Mina blir inte som hennes 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close