Kyckling/ Ris/ Sydamerika

Arroz con pollo- Latinamerikansk risrätt med kyckling

Smakrik kryddig latinamerikansk risrätt med kyckling. Alltid tillagas smidigt i en och samma gryta. Jag har sett olika versioner på arroz son pollo, man kan tex ha i gröna oliver, selleri eller majs. Du kan enkelt variera ditt ris och ha i de grönsaker du själv tycker om. Detta är min tolkning som blev fantastiskt god. 

6-8 portioner
1 kg kycklingklubbor eller kycklinglår
5 dl ris (långkornigt eller basmatiris passar bra)
1 gul lök
1 röd paprika
2 morötter (kan uteslutas)
4 vitlöksklyftor
3 dl gröna ärtor
400 g krossad tomat
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 st buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong)
0,5 g saffran
Salt och peppar
Olja till stekning
Ca 5 dl vatten
Valfri garnering:
Finhackad koriander

Gör såhär:
Skala morot och lök. Hacka lök, morot och paprika i tärningar. Hetta upp olja stek kycklingen ca 7-8 min på varje sida. Viktigt att du ger kycklingen tid att stekas, annars kommer den inte bli färdiglagad sen när du kokar den med riset. Lägg kycklingen åt sidan. I samma olja som du har stekt kycklingen steker du löken. Vänd i morot, vitlök och paprika, stek lite till. Vänd slutligen i ärtor, och stek några sekunder. Tillsätt kycklingen, paprikapulver, spiskummin, salt och peppar, stek en stund under omrörning. Häll över krossad tomat och låt såsen sjuda i ca 10 min.

Lös upp buljongen med hett vatten. Vänd riset i grytan med kycklingen. Häll över buljongen och smaksätt med saffran. Vätskan ska täcka riset med ca 1 cm. Blanda varsamt och lägg ett lock på grytan. Koka upp allting på medelvärme och sänk sedan värmen, låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 30 min. Riset ska helst inte bli överkokt. Lägg upp ris och kyckling på ett fat, garnera med koriander och servera gärna med sallad.

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Sara
    23/11/2018 at 23:11

    Ska man steka kycklingen med kryddor el salt?

  • Reply
    Sara
    23/11/2018 at 23:12

    Läste ej klart receptet ser nu att den ska göra det 🙂

  • Reply
    Dzenita
    16/07/2019 at 14:59

    Supergod rätt, jag valde en snabbarevariant. Stekte kycklingfilé i bitar istället. Rekommenderas

  • Reply
    Trogen följare
    04/05/2020 at 00:02

    Wow va gott de här var.
    Vi tog lite droppar srirasha sås och en klick yougurt på sidan. Muuums!

    Har testat många recept och de blir alltid så gott men denna wow Så imponerad! Denna gör vi igen snarast. Längtar till matlådan imorgon lunch

  • Leave a Reply