Libanesisk bulgurpilaff med kyckling

God bulgurpilaff tillagad med kyckling. Klassisk libanesisk husmanskost som min mamma ofta lagade när jag var liten. Älskade denna rätt tillsamens med den syrliga myntsalladen och tzatsikin som serverades bredvid. Jag lagar bulgurn precis som min mamma gjorde och rätten har blivit en stor favorit hos mina barn också 😀 Recept på libanesisk bulgurpillaf med kött hittar du HÄR! och en annan variant på bulgurpilaff med kyckling hittar du HÄR!

Ca 6 portioner
600 g kyckling med ben eller 1 hel kyckling (läs tips nedan)
400 g kokta kikärtor
10 dl bulgur (det ska vara stora bulgurkorn)
Ca 2 dl vermicelli
1 gul lök
1,5 tsk sjukryddor
Smör och olja till stekning
Salt & peppar
Buljong till kycklingen:
3 st lagerblad
1 kanelstång
1 lök delad i klyftor
2 buljongtärningar (valfri sort, kan ersättas med salt)
6 st svartpepparkorn
TIPS! Denna rätt ska allra helst tillagas med en hel kyckling men kycklingklubbor funkar också bra. Om man vill istället vill använda kycklingfilé så går det men det ger inte samma goda smak till buljongen. Om du använder filé får du förkorta koktiden. Bulgurkornen ska vara stora. Vermicelli är små tunna spaghettitrådar som finns i de flesta mataffärer vid pastasortimentet.
Serveringsförslag vid bulgurn:
Syrlig sallad med mynta
Libanesisk tzatsiki

Gör såhär:
Börja med kycklingen: Om du använder en hel kyckling delar du den i minde bitar. Dra bort skinnet från kycklingen. Lägg i en kastrull och häll ljummet vatten över. När vattnet börja koka och skum bildas i grytan häller du av kokvattnet, sköljer kycklingen lätt och lägger tillbaka i grytan. Häll över hett vatten och koka om på nytt. Skumma av igen. Lägg sedan alla ingredienser till buljongen och låt kycklingen koka tills den inte längre är rå. Koktiden varierar beroende på hur stora kycklingbitar du har, ca 30-40 min brukar vara lagom. När det återstår ca 10 min kvar av kycklingens koktid häller du i kikärtorna i grytan och låter dem koka med en stund. Stäng sedan av värmen och ställ åt sidan. Ta upp hälften av kikärtorna som finns i grytan och ställ åt sidan, de ska tillagas med bulgur vid senare tillfälle. Den andra hälften ska du ha som garnering.

Hacka lök i tärningar. Hetta upp en klick smör och lite olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Vänd i vermicellin och stek lite till, ha koll på vermicellin, den bränns snabbt vid. Vänd i bulgur och fräs dem med några sekunder. Krydda bulgurn med sjukryddor, salt och peppar. Vänd i kikärtorna. Ta ca 6-7 dl av kycklingens kokvatten och häll över bulgur, vattnet ska täcka bulgur med ca 1 cm. Rör om och lägg sedan ett lock på grytan. Koka upp och låt sjuda långsamt under lock på medelvärme tills bulgurn är färdigkokt, ca 20-25 min. Fluffa till bulgurn med en gaffel och stäng av värmen.

Sila av kycklingen, kasta bort överflödig buljongvatten. Fördela kycklingen till stora strimlor och släng all ben. Lägg upp bulgurn på ett fat och toppa med kycklingen och kikärtorna. Servera med sallad och tsatsiki. Smaklig måltid! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close