Arroz doce- Portugisisk rispudding

Rispudding är en klassiker som görs på många olika sätt runt om i världen. Arroz doce ärPortugals version, krämig med smak av citronzest och kanel. Busenkel att göra och underbart god!

6 portioner
3 dl grötris
6 dl vatten
1 kanelstång
Skal från 1 citron (läs tips nedan)
Liten nypa salt
3 dl mjölk (3% fetthalt)
10 g smör
2 äggulor
1,5 dl socker (du kan minska mängden för mindre sötma)
Kanel till garnering
TIPS! Du väljer själv hur mycket citronskal du vill ha i. Ju mer skal desto intensivare citronsmak, jag tog skalet från en hel citron. Var noga med att endast få med det gula så slipper du att det blir beskt. Du kan antingen riva skalet fint så smälter den in i riset eller grovt om du vill ha lite bitar.

Här kommer recept på fler rispuddingar. Recept på mexikansk arroz son leche HÄR! turkisk sultac HÄR! mellanösterns roz bil halib HÄR! och libanesisk meghli HÄR! och ris á la Malta HÄR!

Gör såhär:
Blanda vatten, kanelstång, skal från i citron (endast det gula) och salt i en kastrull. Koka upp och tillsätt sedan riset, låt puttra under lock på medelvärme i ca 15-20 min, tills riskornen mjuknar och sugit åt sig det mesta av vätskan. Rör om då och då så riskornen inte fastnar i botten av kastrullen.

Värm upp mjölken, socker och smör, blanda med riset. Låt allting få puttra i ca 15 min utan lock. Lägg två äggulor i en liten skål. Ta ca 1 msk risgrynsgröten och blanda med äggulorna, detta gör du för att äggulorna ska få samma temperatur som gröten innan de blandas ihop. Vänd sedan ner äggulorna i grytan med riset samtidigt som du rör runt. Låt riset puttra i ca 4-5 min, tills det känns krämigt i grytan. Lägg på ett fat, ca 28 cm, eller 6 mindre skålar. Låt riset svalna en stund i runstemperatur och låt sedan kallna i kylen. Garnera med kanel och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close