Läckra tryfflar som bokstavligen smälter i munnen, så lena och goda. Ganska fantastiskt att man kan göra något så gott med så få ingredienser. Det enda du behöver är choklad, kokosmjölk/grädde och sirap. Sen är det helt upp till dig om du vill smaksätta dem eller rulla dem i en god garnering. Jag använder kokosmjölk i mina för att jag tycker de blir riktigt goda då men det funkar utmärkt med grädde också. Du kan förbereda dessa i god tid och frysa in dem om så önskas, de håller sig i frysen upp till 2 månader, bara att tina upp dem snabbt i rumstemperatur en stund.
Ca 30 st chokladtryffel
300 g mörk choklad av bra kvalité (välj mörk choklad efter smak, jag använder 70%)
2,5 dl kokosmjölk (kan bytas ut mot 2 dl grädde)
1 msk ljus sirap
Valfri smaksättning, välj fritt:
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk havssalt
1 nypa chili
1 tsk riven apelsin
Förslag att rulla dem i:
Kakaopulver
Florsocker
Kokos
Finhackade nötter
Krossade karameller
Gör såhär:
Finhacka chokladen och ställ åt sidan. Häll all innehåll från kokosmjölkburken i en kastrull. Det är viktigt att du får med allt från burken så det blir jämnt fördelat eftersom kokosmjölk brukar skära sig när den är konserverad. Hetta upp på medelvärme och rör om tills mjölken har blandats väl, det ska inte koka, bara tills det blir varmt. Tillsätt chokladen, sirapen och eventuellt smaksättning i en kastrull. Vänd försiktigt på medelvärme, vispa inte hastigt då kan den bli grumlig. Ingredienserna kommer att ganska snabbt blandas samman och bli en tjock smet. Häll upp i en skål och låt kallna helt. Täck sedan med plast och ställ i kylen minst 4 timmar.
Förbered garnering som de ska rullas i. Om du vill rulla dem i krossade karameller så gör du det innan servering. Annars blir dem kladdiga. Nötter och kakao kan du rulla dem i flera dagar innan servering. Klicka ut en bit med en sked och rulla snabbt ihop till en boll. Det ska gå snabbt eftersom tryfflarna snabbt blir kladdig och smälter i handen. Stå inte och kämpa med att försöka få perfekt runda tryfflar, det kommer att bli olika storlekar och former på dem, bästa med hemmagjort. Om du mot förmodan vill ha dem perfekt runda så rekommenderar jag att du klickar ut smeten på ett bakplåtspapper och ställer i kylen 30 minuter. Rulla sedan “klickarna” till bollar. Hit kan du förbereda om du vill och frysa in tryfflarna. Ställ dem inte för tätt ihop, täck väl och frys in, de håller sig upp till 2 månader. Vänd i kakao eller nötter, förvara i kylen fram till servering. De håller sig ca 14 dagar i kylen.
Jag firar att jag har en ny design på bloggen med dessa tryfflar, en snyggare och mycket mer stilren sådan. Känner mig nöjd :-D, hoppas att ni gillar det nya utseendet. Maten och recepten kommer att vara desamma som innan, god god och ännu godare. Kram på er/Zeina
Vi brukar inte göra så väldigt många sorters julgodis, men just chokladtryffel är något som vi gör nästan varje år. Det är ju så smidigt när man har ett basrecept som man sedan kan smaksätta på olika vis. Fast vi har faktiskt slutat att rulla bollar av tryffelsmeten och skär numera bara bitar av den, enklare och mindre kladd – fast fortfarande samma goda smak:)
Så himla smart tips 😀 det gillade jag. Ska testa nästa gång/ Kram
Hej! Jag måste bara tacka dig för det fantastiska jobb du gör med bloggen/hemsidan! Jag blir oerhört glad och inspirerad av alla recept och känner verkligen matglädje! Och jag skulle vilja prova laga och äta i princip allt du lägger ut. Tack för den tid du lägger ner så man får se! Fortsätt som du gör, kramar!
ÅH, så snällt av dig. Det värmer och glädjer mig. Tack snälla underbara människa. Blir så glad, tack! /Kram kram 🙂
kan man ha mörk blockchoklad behöver någon vegans choklad
Hej,
Jag har inte testat på ett annat vis men det bör funka bra tycker jag. Lycka till
Gjorde detta igår som tyvärr lyckades bli grynigt, det skar sig. Vad gör man med den massan då? Går det att rädda, eller använda till något annat?