Pocherad ägg i yoghurtsås toppade med smörstekta chiliflakes. En riktigt god turkisk delikatess som gärna serveras till frukost med bröd och en kopp chai.
1 portion
Pocherad ägg:
1 ägg
1 msk ättika
Rikligt med vatten
Yoghurtsås:
2 dl yoghurt (turkisk yoghurt eller flytande yoghurt funkar bra. Jag tog turkisk yoghurt)
1 vitlöksklyfta
Salt
Chilismör:
3-4 msk smör
1 tsk olivolja
Ca 1,5 tsk pulbiber (turkiska chiliflakes. Kan ersättas med chiliflakes, chilipulver eller paprikapulver)
Garnering:
Mynta (valfritt)
Serveringsförslag:
Pitabröd
Gör såhär:
Blanda yoghurt, vitlök och salt i en skål. Låt stå i rumstemperatur en stund.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Häll i ättika, blanda och ta bort från värmen. Knäck ägget i en liten skål.
Rör runt i kastrullen med en sked tills det bildas en virvel i det heta vattnet. Virveln gör att äggvitan försluter äggulan lättare. Häll försiktigt ner ägget i vattnet. Låt ägget pocheras i ca 4-5 min.
Hetta upp smör och olivolja. Stek pulbiber några sekunder utan att den bränns vid.
Lägg yoghurten på en tallrik, lägg ägget över, toppa med chilismöret och mynta. Servera med bröd.