Vill du ta din spaghetti och köttfärssås till en helt annan nivå? Då ska du testa Cincinnati Chili. Mustig köttfärssås med goda kryddor toppad med lök och cheddarost. Det sägs att originalreceptet ursprungligen kom till tack vare två Makedonska bröder som immigrerat till USA på 1920-talet. Dom gjorde sin take på Texaschili med kryddor som är väldigt typiska i Balkan. Dom beskrev rätten som en gryta med medelhavskryddor och den gjorde succé! Succé gjorde även Cincinnati Chili på mitt middagsbord. Kidsen älskade den och maken slukade en portion i ett nafs. Hoppas att den också förgyller din middagsstund. Enjoy!
4 port
500 g köttfärs (valfri sort, vegofärs funkar också bra)
1 frp kokta kidneybönor (á 400 g)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
Ca 4 msk tomatpuré
400 g krossad tomat
1 msk Worcestershiresås
2 dl vatten
1 msk kakao
1 msk chipotlepasta eller 1 torkad chipotle (valfritt)
1 msk vitvinsvinäger (äppelcidervinäger funkar också bra)
Rapsolja till stekning
Kryddor:
2 msk chilipulver (mängden kan halveras eller ersättas med färsk chili)
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
0,5 tsk malen nejlika
0,5 tsk kryddpeppar
2 st lagerblad
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Spaghetti
Gul lök och cheddarost till garnering
Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Vänd i färsen och stek under omrörning tills färsen får färg och smular sig. Vänd i alla kryddor förutom lagerblad, tomatpuré och riven/pressad vitlök och stek under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna förutom kidneybönor och blanda.
Låt grytan puttra under lock i ca 1 timme. Späd eventuellt ut med mer vatten om det behövs. Vänd i kidneybönor och låt puttra ytterligare 30 min under lock. Servera med pasta, toppa med riven cheddarost och finhackad gul lök.
Letar jag efter de bästa receptknepen måste jag komma hit; nu är jag glad!