INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR
Dadelgodis med tahina, små kladdiga och goda munsbitar. Tahina görs av sesamfrön som krossas och mals till en sesampasta. Tahina används flitigt i det orientaliska köket i allt från mezza, maträtter till bakverk. Dessa små “godisbitar” görs med endast 3 ingredienser, du behöver ingen ugn och de förvaras i frysen. Perfekt att ta fram när du måste stilla sötsuget.
Dadelgodis, 30 bitar
600 g dadlar
1 dl Tahina (sesampasta)
2 msk koksolja eller smält kokossmör (kan bytas ut mot olivolja)
Valfri smaksättning, välj en av dessa:
1 msk kakao
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
Topping, väl en av dessa eller mixa fritt:
1 dl finhackade nötter (välj mellan mandel, valnötter, pekan osv)
0,5 dl riven kokos
0,5 tsk flingsalt
Gör såhär:
Kärna ur dadlarna. Skaka tahinaflaskan ordentligt. Lägg sedan alla ingredienser, plus smaksättning, i en mixer och kör några varv tills får en slät och krämig massa.
Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper. Smeta ut massan jämnt över formen, du kan fukta handen eller undersidan av en sked lätt med vatten och jämna till den. Strö på valfri topping och tryck in det lite försiktigt i godiset. Ta in i frysen och låt stelna, ca 2 timmar.
Ta ut från frysen. Skär i små munsbitar och skär bort överflödigt bakplåtspapper. Ställ i frysen en stund till. Servera dem kalla direkt från frysen, ju längre de får stå desto mer stelnar dem. Dom är härligt kletiga och kladdiga. Ha små dessertknivar eller teskedar bredvid när godiset serveras, skrapa loss en liten bit och njut av en tugga.
De håller sig i frysen upp till 3 månader.
Vill gärna veta om det finns kokbok på dessa goda recept?
Inte än iallafall 😉
Tack, glädjande att du gillar mina recept.
Min blogg är min digitala kokbok men en vacker dag så hoppas jag att den finns tryckt på papper.
Kul att du tittade förbi och kommenterade. Ha en underbar fortsatt trevlig kväll 🙂
Jättegott dadelgodis och så lätt att göra. Testat att smaksätta med lakritspulver och det blev kanoners.