Ta nudlarna till en helt annan nivå och njut av dan dan nudlar. Kinesiska nudlar med sting som serveras med en kryddig färs och en het och ljuvlig sås. Såsen läggs i botten av en skål och toppas sedan med alla goda tillbehör. Blanda med chop sticks och njut!
4-6 portioner
Servering:
400 g nudlar (jag tog äggnudlar)
150 g färsk spenat eller pak choi
Sesamfrön eller jordnötter
Färsen:
500 g färs (kött eller vegofärs)
1 msk riven färsk ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk japansk soja
2-3 msk fermenterade svarta bönor i chilioljan (se bild)
2 salladslökar
Olja till stekning
Såsen:
0,5-1 dl chiliolja (justera styrka efter smak)
0,5 dl japansk soja
2 msk tahina (sesampasta)
2 msk svart kinesisk vinäger
1 tsk sichauanpeppar
2 msk socker eller honung
1 riven vitlöksklyfta
Gör såhär:
Börja med såsen: Lägg sichauanpepparkornen i en helt torr stekpanna och rosta på medelhög värme i ca 1 min. Mortla sedan pepparkornen. Blanda pepparn med resten av ingredienserna till såsen. Du kan enkelt justera smakerna i såsen efter vad du tycker om. Öka eller minska vinägern, ha i extra tahina om du gillar det, minska chilioljan osv.
Färsen: Blanda alla ingredienser förutom salladslöken till färsen i en bunke. Hetta upp olja i en stekpanna och stek färsen på hög värme under ständig omrörning. När färsen fått färg och smular sig vänder du i salladslök som du har hackat.
Servering: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka spenat eller pak choi grovt. Hacka salladslöken. Lägg sås i botten av en skål. Lägg nudlar över. Toppa med färs, spenat, salladslök och blanda sedan allting. Garnera med sesam eller jordnötter lite salladslök och njut!
Vi har precis lagat och ätit dan dan nudlar. Succé!! Så himla smakrikt och ändå enkelt att laga, precis som alla dina recept, Zeina!
Det var gott ända till schizuanpepparen kom fram. Har ni inte ätit det innan så var försiktig ⚠️ fick en bedövningskänsla i munnen och resten gick inte att äta
Jag hittar inte fermenterade svarta bönor,vad kan jag ta i stället?
En liten varning för barnfamiljer! Sichuanpepparn år fruktansvärt stark och bedövande. Smakade på ett par pepparkorn “för att testa” och blev alldeles bedövad i munnen och tungan. Jag trodde jag skulle kvävas och fick kräkreflexer. Men maten som jag lagade med Sichuanpepparn blev god och jag ska absolut laga den här nudelrätten..
Det var ganska gott men stabbigt! Fick köpa många ingredienser som jag inte vanligtvis har hemma för att kunna laga rätten. Det blev dyrt och absolut inte värt pengarna! En vanlig Bolognese är mycket godare!