Makloube med ugnsbakade grönsaker

Makloube rätt ligger lätt i top tio favoriter hos mig. När mamma brukade lagade makloube var jag världens lyckligaste unge. Mamma gjorde sin på traditionellt vis, med kyckling och grönsaker som friteras. Fantastiskt god med rätter blir ganska flottig av all olja som grönsakerna suger åt sig vid fritering. Här har jag testat att baka grönsakerna i ugn och ersatt köttet med kikärtor. SUCCÉ!!! Fast mammas variant är också helt magisk god! Nedan har jag länkat till olika recept på makloube.

6-8 portioner Makloubeh
6 dl långkornigt ris
1 frp kokta kikärtor, sköljda och avrunna(á 400 g)
1 aubergine
1 blomkålshuvud
4 st fasta potatisar
2 tomater
8 dl vatten
Olja till pensling
Kryddor:
1,5 tsk sjukrydda
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk gurkmeja
2 grönsaksbuljontärningar
Salt & svartpeppar
Garnering:
2 dl nötter (välj och mixa fritt. Sötmandel, cashew eller pinjenötter passar perfekt)

Recept på makloube med kyckling hittar du HÄR! makloube med kött HÄR! och vegansk makloube HÄR!

Gör såhär:
Skölj riset och lägg i en skål, häll över ljummet vatten och låt stå i ca 20 min. Sila sedan av riset och lägg i en bunke, blanda med kikärtorna. Mortla eller smula buljongtärningarna fint. Krydda ris och kikärtor med sjukryddor, gurkmeja, paprikapulver, buljongen, blanda och låt riset stå och “marineras” i ca 30 min.

Värm ugnen till 225° eller ha gärna grillfunktion på. Klä en plåt med bakplåtspapper. Skär aubergine i bitar, skär blomkål i buketter, skala och skär potatis i runda bitar. Pensla grönsakerna med rapsolja och baka sedan mitt i ugnen tills de får en fin färg, ca 20-26 min. Ta ut grönsakerna från ugnen och strö på lite salt.

Smörj botten av en gryta med ca 2 tsk olja. Skär tomater i runda skivor och lägg i botten av grytan. Lägg potatis över tomaterna, sedan aubergine och blomkål. Häll över det kryddade riset.

Koka upp 8 dl vatten, tillsätt 2 msk rapsolja, salt & peppar i vattnet. Häll över riset och täck med ett lock. Låt koka upp och sänk sedan värmen till medelvärme och låt tillagas långsamt tills riset är helt genomkokt. Koktiden varierar beroende på riset, ca 20-30 min är en lagom tid. Tillsätt eventuellt mer vatten om riset känns för torrt. Låt riset svalna i grytan en stund. Lägg sedan en bricka på grytan och vänd på den upp och ner så undersidan av riset hamnar uppåt på brickan. Stek nötter gyllene i olja och toppa sedan riset. Servera genast med en fräsch syrlig sallad och myntatzatsiki.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close