Pull apart semla

Förra veckan la jag upp recept på fattiga semlor på min Instagram HÄR! och för två år sen bakade jag baklavasemlan som du hittar HÄR! Idag bjuder jag på brytbröds semlan. Fluffigt vetedeg med kardemumma fyllt med mandelmassa och format till ett vackert brytbröd. Ställ fram på fikabordet, bryt en semla och doppa i grädde. Heeeelt underbart goda små semlor.

Ca 18 st semlor
Degen:
3 dl ljummen mjölk
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
100 g rumsvarmt smör
Ca 6-7 dl vetemjöl 
3/4 dl socker
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 liten nypa salt
Fyllning:
250 g mandelmassa
Ca 0,5 dl mjölk eller grädde att späda ut mandelmassan med
Topping och servering:
3 dl grädde
Florsocker

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummen mjölk, tillsätt övriga ingredienser till degen. Arbeta degen smidig, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i mer än nödvändigt. Mjöla degen och täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur ca 10 min.

Dela degen i 18-19 små bitar, varje bit väger ca 44 gram, och forma till sprickfria bollar. Täck med dubbla kökshanddukar och låt jäsa i 30 min i rumstemperatur.

Blanda mandelmassa med mjölk eller grädde tills du för en bredbar massa. Klä en springform (24 cm) med bakplåtspapper. Ta en degboll och tryck ut den lite lätt spritsa eller klicka dit mandelmassa med en sked på degen, nyp ihop kanterna och forma en boll. Gör samma procedur med resten av degen. Lägg bollarna i en springform (jag fick plats med 16 små bollar i min form). Täck med dubbla kökshanddukar och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min.

Värm ugnen till 225°. Baka semlorna i ugnen i ca 30 min tills de får en fin gyllene färg. Öppna upp formen och låt svalna. Pudra med florsocker och servera med grädde. Bryt en semla från den vackra kransen och doppa i grädden.

Join the Conversation

  1. Minou says:

    En brytsemla. Så härligt. Det är trevligt med brytbröd. Jag är inte så förtjust i vispgrädde så det här blir perfekt. Alla tar så mycket grädde de tycker smakar gott. Du är superkreativ och har en sådan underbar personlighet. En riktig glädjespridare.

  2. Anonym says:

    ä

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close