Pull apart semla

Förra veckan la jag upp recept på fattiga semlor på min Instagram HÄR! och för två år sen bakade jag baklavasemlan som du hittar HÄR! Idag bjuder jag på brytbröds semlan. Fluffigt vetedeg med kardemumma fyllt med mandelmassa och format till ett vackert brytbröd. Ställ fram på fikabordet, bryt en semla och doppa i grädde. Heeeelt underbart goda små semlor.

Ca 18 st semlor
Degen:
3 dl ljummen mjölk
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
100 g rumsvarmt smör
Ca 6-7 dl vetemjöl 
3/4 dl socker
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 liten nypa salt
Fyllning:
250 g mandelmassa
Ca 0,5 dl mjölk eller grädde att späda ut mandelmassan med
Topping och servering:
3 dl grädde
Florsocker

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummen mjölk, tillsätt övriga ingredienser till degen. Arbeta degen smidig, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i mer än nödvändigt. Mjöla degen och täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur ca 10 min.

Dela degen i 18-19 små bitar, varje bit väger ca 44 gram, och forma till sprickfria bollar. Täck med dubbla kökshanddukar och låt jäsa i 30 min i rumstemperatur.

Blanda mandelmassa med mjölk eller grädde tills du för en bredbar massa. Klä en springform (24 cm) med bakplåtspapper. Ta en degboll och tryck ut den lite lätt spritsa eller klicka dit mandelmassa med en sked på degen, nyp ihop kanterna och forma en boll. Gör samma procedur med resten av degen. Lägg bollarna i en springform (jag fick plats med 16 små bollar i min form). Täck med dubbla kökshanddukar och låt jäsa i rumstemperatur i 45 min.

Värm ugnen till 225°. Baka semlorna i ugnen i ca 30 min tills de får en fin gyllene färg. Öppna upp formen och låt svalna. Pudra med florsocker och servera med grädde. Bryt en semla från den vackra kransen och doppa i grädden.

Jag har rivit mitt kök och om 3 veckor kommer jag att få mitt drömkök! Livet är lite kaotiskt just nu! Tur att solen skiner och att jag har kunnat laga mat utomhus Jag flyttade in i mitt hus 2018 och köket var långt ifrån vad jag önskade mig i ett kök men det var helt ok. Jag försökte hitta lösningar för att få det att fungera med både mitt jobb och vardag. Köket var vitt och högblankt, luckorna öppnades uppåt, jag rekommenderar absolut inte såna luckor till någon som lagar mycket mat😬 Jag hade en stor vinkyl i köket som tog plats och jag dricker inte vin, så den fick bli min ört och äggkyl. Jag ställde en stor klumpig köksbänk mitt i köket för att kunna filma mina matklipp och jag behövde dessutom mer arbetsyta. Den var mest i vägen de dagar jag inte jobbade i köket. Sen började saker och ting gå sönder i mitt kök. Köksfläkten pajade, lampan i kylen gick sönder och det var droppen när diskmaskinen började krångla. Köpte en ny och när den skulle monteras fick jag veta att mina rör i köket var felmonterade, det gick inte att montera den nya diskmaskinen OCH det fanns fukt under diskmaskinen. Jag fick nog där🫠 Mitt kök var slitet och jag hade verkligen försökt hitta lösningar men nu åker den bort och jag ska se till att få ett kök som fungerar med både min vardag och mitt jobb. Jag jobbar hemifrån och älskar det! Viktigast för mig är att få ett smart, tåligt och funktionellt kök med mycket förvaring. Mycket viktigare än att det är snyggt. Jag längtar tills det är klart. Förhoppningsvis står det klart om 3 veckor 😍

10897 187

Vad äter du till middag ikväll?😍

3065 136

Smörgåstårta 😍
Så god och smidig rätt! Räcker till många, kan förberedas i god tid innan servering och passar lika bra att servera till vardags som till fest🎉 Recept på den godaste smörgåstårtan hittar du i länken i min profil @zeinaskitchen

5242 44

Smörstekt gnocchi tillagad i ugn med en läcker sås. Så enkelt och gott😍
4-6 portioner
800 färsk gnocchi
1 gul eller rödlök
1 knippe sparris
200 g champinjoner
200 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 tsk paprikapulver
5 dl grädde
Ca 2 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Skiva champinjonerna, bryt sparrisen, finhacka lök och vitlök. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs champinjonerna på hög värme tills de slutar vätska sig och krymper i storlek. Ställ åt sidan. I samma stekpanna som du stekte svampen tillsätter du smör och fräser löken glansig. Vänd i svamp, vitlök och sparris. Fräs allting under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fräs lite till. Ha i grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek gnocchin under omrörning tills den får lite stekyta. Lägg gnocchi i en ugnsform, sprid tomaterna över, häll över såsen och toppa slutligen med ost. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Servera!

5059 69

Join the Conversation

  1. Minou says:

    En brytsemla. Så härligt. Det är trevligt med brytbröd. Jag är inte så förtjust i vispgrädde så det här blir perfekt. Alla tar så mycket grädde de tycker smakar gott. Du är superkreativ och har en sådan underbar personlighet. En riktig glädjespridare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close