Jag åt detta VARJE DAG när jag var i Grekland. Precis bredvid vårt hus som vi hade hyrt låg en mysig liten restaurang och varje morgon promenerade vi dit. Saganaki och grekisk sallad var min dagliga brunch. Vilken njutning! Det finns olika varianter på saganaki och just ordet “Saganaki” beskriver många olika rätter som tillagas i en enportionsstekpanna. Just saganaki med fetaost i tomatsås är min absoluta favorit. Jag gör min twist på rätten och använder handskalade räkor istället för scampi och jag lagar rätten i en stor form. Räkorna kan du enkelt utesluta och om du vill kan du behålla fetosten hel istället för att smula den.
4 portioner
300 g fetaost (det går bra att halvera mängden om du vill det)
Ca 250 g handskalade räkor (kan uteslutas)
Tomatsåsen:
1 gul eller rödlök
4 vitlöksklyftor
1 färsk chili (valfritt)
2 msk tomatpuré
2 frp krossad tomat (á 400 g)
1 liten knippe persilja
Olivolja till garnering och stekning
Citron att pressa över vid servering
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Bröd
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar, hacka vitlök, chili och persilja fint. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Stek lök, chili och vitlök under omrörning i nån minut. Vänd i tomatpuré och stek lite till. Vänd i krossad tomat, smaka av med salt och peppar. Låt tomatsåsen puttra under lock på medelhög värme i ca 15-20 min. Vänd ner persilja i tomatsåsen och dra bort från värmen.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Häll tomatsåsen i en ugnsform. Smula ner fetaosten i tomatsåsen eller behåll fetaosten hel. Ringla olivolja över och tillaga mitt i ugnen i ca 12-15 min. Ta ut formen från ugnen, toppa med räkorna och tillaga räkorna lite snabbt i ugnen, ca 30 sek. Pressa citron över och servera med bröd.